Det blev Saga Olausson som den 22 mars fick motta utmärkelsen Årets tech-tjej av Microsofts vd Tomas Frimmel. Själva prisceremonin ägde rum i samband med galan Universum Awards i Stockholm. Saga studerar vid Chalmers tekniska högskola och läser civilingenjör i industriell ekonomi.
”Jag är så otroligt glad och tacksam över att få ta emot den här fina utmärkelsen. För mig är teknik ett sätt att kunna vara kreativ på och jag vill med min titel Årets tech-tjej 2023 visa hur brett och roligt ämnet faktiskt är. Jag ser verkligen fram emot att få arbeta vidare med att inspirera andra och är glad över att få göra det tillsammans med Microsoft”.
Saga Olausson, Årets tech-tjej 2023.
Därför är det viktigt
- Europa står inför en stor kompetensbrist spår managementföretaget McKinsey & Co, där närmare fyra miljoner medarbetare med techkompetens beräknas saknas redan år 2027.
- Något som skulle kunna undvikas om antalet kvinnor inom tech fördubblades.
- Sverige sticker inte ut när man tittar på statistiken. I dag är knappt en tredjedel av alla som jobbar inom techbranschen kvinnor.
- Den skeva könsfördelningen blir tydligare bland landets gymnasieelever. Enligt arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen var endast 18,3 procent av dem som sökte till teknikprogrammet på gymnasiet under läsår 2021/2022 tjejer.
- I en riksomfattande undersökning som Tietoevry nyligen genomfört framkommer det att endast 9% har en kvinnlig förebild inom tech.
Saga Olausson har utsetts till Årets tech-tjej 2023 med följande motivering
Årets vinnare har trots sin unga ålder redan etablerat sig som inspiratör och förebild för den yngre generationen. Hon har ett driv och engagemang utan motstycke och hennes kreativitet når inga gränser. Det här är en ung kvinna som skapar förändring och får saker att hända. Det är med stor glädje som vi utser Saga Neera Olausson till Årets tech-tjej 2023. Vi ser med förväntan fram emot att följa henne när hon breddar vägen för fler tech-tjejer under året.
Om Saga
Saga Olausson, 20 år från Göteborg studerar just nu industriell ekonomi på Chalmers. Hon är engagerad i LIKA, sektionens jämlikhetskommitté som aktivt arbetar för en mer trivsam miljö för tjejer och andra minoritetsgrupper på campus, där hon bland annat föreläser för yngre tjejer. Hon har även redan vunnit en tävling, Solve for Tomorrow, där hon arbetade med en idé om att ta fram en app för att underlätta för sjuka barn. Saga säger själv att "vi bör använda tekniken med syfte att kämpa för en bättre värld, vilket även är det jag drömmer om att få arbeta med i framtiden." Saga driver också ett läxhjälpsprojekt där hon stöttar yngre med tekniska ämnen.