Därför är ledarskapet viktigt för psykologisk trygghet på jobbet
PUBLICERAD 19/3/2025
Lästid ca 2 min
Podcast

Därför är ledarskapet viktigt för psykologisk trygghet på jobbet

I det här avsnittet träffar vi Maria Wigenius Sjöberg, team- och ledarutvecklare med över 20 års erfarenhet från både offentlig och privat verksamhet. Hon arbetar med att stötta ledare för att kunna bygga psykologisk trygghet – och brinner för det livslånga lärandet.

Psykologisk trygghet är ett begrepp som finns på allas läppar just nu, men vad innebär det egentligen? Som ledare behöver du kunna skapa och uppmuntra en kultur där den psykologiska tryggheten ökar – men hur? Här berättar Maria mer om vad som krävs, vad forskningen visar och ger sina bästa tips på vad du kan göra för att få tryggare och effektivare medarbetare.

Citat från Maria ur avsnittet:

”Den psykologiska tryggheten mäter robustheten i vår arbetsmiljö, i vårt team eller i organisationen där vi jobbar. Jag brukar säga att det är som att kliva ut på en is när det är kallt och soligt – då måste du vara säker på att den kommer att hålla. Börjar du höra hur det knakar vill du backa och känner dig otrygg. Psykologisk trygghet är som den isen. Ju tjockare is man har, desto starkare blir man tillsammans.”

”Psykologisk trygghet handlar om att känna sig trygg med att ta risker. Att våga ställa obekväma frågor, be om hjälp, säga till när något inte funkar.”

”Att kunna prestera fullt ut, att kunna vara sig själv – det är psykologisk trygghet. Om vi inte kan det hämmar det vår prestation och den anställde lägger mycket energi på att kalkylera risk. Det i sin tur påverkar både välmående och stressnivå, men också viljan att våga lära sig nytt.”

”Forskningen visar att en tredjedel av alla svenskar anser att de är utsatta för ett destruktivt ledarskap på arbetsplatsen. Det gör mig rädd, det ska inte behöva vara så.”

”Det går att mäta hur folk upplever psykologisk trygghet. Främst genom att ställa 7 olika frågor som används av forskarna. På så sätt får du koll på hur organisationens nuläge ser ut.”

”Det handlar mycket om att bjuda in allas röster i rummet. I dagens arbetsliv har chefen inte alla svar, utan behöver ta in olika perspektiv och input. Därför är det viktigt att kunna ställa frågor som gör at alla känner sig hörda och inkluderande, kanske med hjälp av forum som hjälper till att utveckla effektiviteten i teamet.”

Om HRnytt-podden

HRnytt-podden produceras i samarbete med FEM HR och leds av Hanna Bergfäldt, partner och HR-konsult på FEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella experter, ledare och HR-chefer för att ge insikter, kunskap och inspiration inom HR-området. Nya avsnitt släpps varje månad.