1. Skapa en trevlig stämning
En person som kommer på arbetsintervju är inte bara en god kandidat, de kan också vara en potentiell framtida kollega. Därför är det inte bara fakta du behöver ta reda på utan också hur ni fungerar tillsammans i ett möte. Det kan förstås vara bra att tänka på att kandidaten kanske är extra nervös eftersom de vet att de kommer utvärderas och granskas, men du kan hjälpa till genom att boka det trevligaste mötesrummet, eller till och med ta intervjun utanför kontoret på ett café eller liknande. En trevlig stämning ger bättre förutsättningar för kandidaten att vara sig själv.
2. Ställ rätt frågor
Ett vanligt misstag i arbetsintervjun är att antingen ställa för öppna frågor eller frågor som bara går att svara ”ja” eller ”nej” på. Strunta i att säga ”berätta lite mer om dig själv” – eftersom det är en mycket svår fråga med alldeles för många alternativ. Ställ istället raka frågor som ”berätta om något du uppnått i ditt liv som gör dig stolt” eller ”nämn en gång när där du löst en situation på arbetet på ett bra sätt” – det ger mer specifika svar som säger något om personen du har framför dig.
3. Lyssna aktivt
En arbetsintervju ska helst vara en dialog. När kandidaten svarar är det lätt att man genast börjar tänka på nästa fråga istället för att lyssna ordentligt på svaret och be dem att utveckla. Ställ följdfrågor och se till att det finns utrymme för kandidaten att komma med frågor om företaget eller rollen.
4. Vad säger du om verksamheten?
En kandidat har troligen läst på om företaget redan innan och kan säkert mycket om bolaget. Men det många vill veta är hur det är att jobba där. Berätta därför om er företagskultur, hur ni ser på stress, distansarbete, gemensamma aktiviteter, förmåner och även praktiska saker som personen kanske behöver veta för att eventuellt behöva ta ett beslut om de vill arbeta på företaget framöver.
5. Skapa en rättvis arbetsintervju
Se till att du ställer ungefär samma frågor till alla kandidater så att du har enklare att utvärdera efteråt. Var också uppmärksam på att dina eller andras fördomar inte blir en del av urvalsprocessen utan att du ger alla – oavsett religion, politiska åsikter, ålder, kön eller planer på att bilda familj – samma chans. Här kan det hjälpa att ha en plan och att konsultera kollegor för att se till att inte bara gå på magkänsla. Vi människor har annars en tendens att välja någon som är lika oss själva, snarare än den differentierande perspektiv som kanske egentligen skulle behövas i teamet.