Fördomsfri rekrytering – så funkar det
PUBLICERAD 28/11/2022
Lästid ca 2 min

Fördomsfri rekrytering – så funkar det

Att göra rekryteringen fördomsfri är ett mål för många företag, men det kan vara svårare än förväntat. Även om vi utför åtgärder för att se till att skapa så mycket mångfald som möjligt har vi som människor och medarbetare en tendens att omedvetet söka likheter och speglingar av oss själva i andra. Därför är det extra viktigt att se till att rekryteringsprocessen främjar en fördomsfri rekrytering – här är några tips på vägen.

Att rekrytera fördomsfritt har inte bara målet att vara korrekt i en komplex samtid. Det har också visat sig att mångfald i arbetsgrupperna underlättar innovation, breddar perspektiven, ger större tilltro till varumärket och ökar därmed i slutändan lönsamheten. Det finns alltså många skäl att se till att skapa mer mångfald i bolaget – men här kan vårt undermedvetna sätta käppar i hjulet.

Skippa bilden

Undersökningar visar att det tar cirka 6 sekunder för oss att avgöra om vi tycker en kandidat ska gå vidare i urvalsprocessen eller inte. Det visar att vi alltså snabbt drar slutsatser om personen på grund av utseende och namn. Många sökande har fått höra att de ökar sina chanser om de bifogar ett foto eller en video i ansökan, men det gäller inte alla och gör också att det är lätt att utesluta kandidater på grund av fördomar, redan tidigt i urvalsprocessen. För att ge alla samma chans kan du be dem att skicka in brev och CV utan bild eller video. Be dem även ta bort personnummer (ålder), namn och kön i ansökan, eftersom det är de tre faktorer vi tenderar att låta påverka vårt kandidatval allra mest.

Ålder irrelevant i en fördomsfri rekrytering

Åldersdiskriminering är ett stort problem på dagens arbetsmarknad. Därför gör du klokt i att aldrig be någon berätta vilken ålder de är i. Personliga egenskaper och kompetens har inte med ålder att göra. Ge alla samma chans så kan du hitta kompetens på oväntade ställen och få förmånen att jobba med riktiga pärlor till medarbetare, unga som gamla.

Vad du ska undvika

När du rekryterar fördomsfritt är det framför allt viktigt att undvika att ställa diskriminerande frågor i intervjun. Det kan vara en utmaning att avgöra vilka de frågorna är, men en riktlinje är att alla frågor om bakgrund, ålder, religion, sexuell läggning, familjesituation med mera inte bara är diskriminerande utan också ökar risken för att du drar förhastade slutsatser. Fokusera istället på kompetens och att ta reda på vilken kunskap, personlighet, begåvning, motivation och drivkraft kandidaten framför dig har – och hur den matchar med era behov i organisationen.

Golf eller tennis?

Att välja en kandidat för att de också spelar golf eller att de har barn i samma skola är diskriminerande. Om de har ett fritidsintresse du tycker verkar intressant, ta bara med det i beaktningen om det har en direkt inverkan på arbetsinsatsen. Se upp så att det inte är du som privatperson som söker vissa saker i en ny kollega, utan företaget som helhet.

Läs mer om hur fördomsfri rekrytering kan skapa lönsamhet här

Källa: Wise, Dagens Industri