Jämställdhet
Öka lönsamheten genom jämställdhet, satsa på mångfald och skapa en inkluderande verksamhet. Vi visar hur.
Det här behöver du som HR veta om endometrios
Hela 1 av 10 kvinnor är drabbade av endometrios – en sjukdom med ett krångligt namn, men som är oerhört vanlig. Eftersom så många lider av den är risken stor att det gäller någon av dina medarbetare. Men vad innebär diagnosen och varför är det så viktigt för HR att kunna stötta? Här reder vi ut vad som gäller.
Vad är social hållbarhet?
Social hållbarhet blir en allt viktigare fråga. Särskilt för företag som vill ha en positiv påverkan på samhälle, miljö och medarbetare. Genom att fokusera på de sociala delarna av arbetsmiljön kan du se till att skapa rättvisa och jämlika arbetsvillkor för alla.
Jämställdhet & rekryteringar 2022
I samband med internationella kvinnodagen släpper Novare sitt senaste jämställdhetsindex. Syftet är att följa upp jämställdhetsmål kring rekryteringar på ett transparent sätt och inspirera andra att göra samma sak.
Nio av tio kvinnor saknar en förebild inom tech
Var fjärde kvinna i Sverige mellan 16 och 30 år har fått ett ökat intresse för att arbeta med it/tech under de senaste tre åren. Samtidigt ses tech-branschen som exkluderande och nio av tio kvinnor saknar en förebild.
Är din arbetsplats menssäkrad?
Trots att mens inte borde vara ett tabubelagt ämne på dagens arbetsplatser ser verkligheten annorlunda ut. Många menar att det finns ett stort behov av en mer kunskapsbaserad och öppen syn på ämnet. Genom att lyfta mens som en del av arbetsmiljön kan du som HR se till att menssäkra arbetsplatsen – så här gör du.
Fördomsfri rekrytering – så funkar det
Att göra rekryteringen fördomsfri är ett mål för många företag, men det kan vara svårare än förväntat. Även om vi utför åtgärder för att se till att skapa så mycket mångfald som möjligt har vi som människor och medarbetare en tendens att omedvetet söka likheter och speglingar av oss själva i andra. Därför är det extra viktigt att se till att rekryteringsprocessen främjar en fördomsfri rekrytering – här är några tips på vägen.
Det här kan HR göra för att förhindra åldersdiskriminering
Åldersdiskriminering är en av de vanligaste diskrimineringsformerna idag – och samtidigt ett problem vi sällan pratar om. Trots att diskriminering i alla former är förbjudet enligt lag, förekommer åldersdiskriminering i bred utsträckning. Var sjätte svensk har upplevt sig diskriminerad på grund av ålder i samband med att de har sökt jobb eller på arbetsplatsen.
Kvinnor förbises vid rekrytering - män anställer fortfarande andra män
Kvinnor förbises fortfarande i rekryteringssammanhang menar Jan Sandgren, beteendevetare, och utbildare inom psykologi. Jan har sina teorier om varför det ser ut som det gör. Det är en stor skillnad i hur män och kvinnor framhäver sig själva, men det finns också en förlegad syn på ledarskap.
Vill du ha kollegor i olika åldrar?
En ny Sifo-undersökning visar att 8 av 10 svenskar tycker att det är viktigt att ha en mix av olika åldrar på sin arbetsplats. Det gör att attraktiva fördelar som kunskapsdelning och möjlighet att utveckla sin karriär, förbättras. Pia Höök kommenterar undersökningen.
Bara 3 % informerade HR
Sexuella trakasserier har inte minskat och tystnadskulturen hänger kvar. De som under pandemin arbetat fysiskt på arbetsplatsen är mer utsatta för sexuella trakasserier än de som arbetar på distans. Malin Grundqvist från Kantar Public kommenterar undersökningen.
Stena Line:s event för mångfald ger hopp
Den 20 maj hade Stena Line ett event för etnicitet och hudfärg på arbetsplatsen som en del i firandet av den europeiska mångfaldsmånaden. Salem Yohannes, Diversity & Inclusion Lead på Stena Line berättar mer om det interna arbetet på Stena Line och Magali Guzmán, anställd på Stena Line, var på plats och ger oss en upplevelse av själva eventet.
Social hållbarhet – så här enkelt mäter du den
Att mäta social hållbarhet kan vara svårare än att mäta andra arbetsmiljömässiga frågor, men är viktigt för att säkerställa att era insatser och investeringar gör skillnad. Här är några nyckelområden som kan vara värda att kika lite extra på när ni väljer metod att använda för att mäta den sociala hållbarheten.
Gratis mensskydd på jobbet?
Knappt 1 av 10 får gratis mensskydd på jobbet. En ny Sifo-undersökning från Essity visar att två av tre kvinnor (62 %) oväntat fått sin mens på jobbet. Att då kunna gå in på toaletten för att ta en binda, tampong eller ett trosskydd är dock ingen självklarhet.