Vad är onboarding?
Onboarding kallas själva processen att introducera en nyanställd ii företaget. Det brukar till exempel handla om att ge den nya medarbetaren all information och de verktyg de behöver för att snabbt kunna komma igång med sitt arbete. En välplanerad onboarding -process bidrar till att medarbetaren slipper känna sig vilsna och istället kommer in i sina arbetsuppgifter.
Förberedelse av onboarding-processen
En lyckad onboarding kräver förberedelse och god planering. Här ä tre tips på hur du kan förbereda en lyckad onboarding:
1. Skapa en plan för onboardingen
Genom att planera i god tid ser du till att de viktigaste delarna är på plats och att inget faller mellan stolarna.
2. Kommunicera
Se till att din nya medarbetare har all information de behöver, redan innan de börjar på företaget. På så sätt kan de också förbereda sig på sin nya roll. Det gör du enklast genom att skicka information om företaget, dess kultur och rutiner, men också genom att fråga och lyssna på vad de behöver.
3. Förbered arbetsplatsen
Se till att arbetsplatsen är förberedd för den nya medarbetaren redan första dagen. Det betyder att du ska kunna erbjuda en ergonomisk arbetsstation inklusive de verktyg som behövs i arbetet. Glöm inte heller instruktionsmanualer och lösenord.
Onboarding-processen – så går den till
För att undvika att slösa onödig tid när din nya kollega börjar på sitt jobb är det viktigt att se till att onboarding-processen genomförs så strukturerat som möjligt. Här är några steg som kan ingå:
- Välkomnande
Se till att de känner sig välkomna i teamet och får en rundtur på företaget.
- Introduktion
Introducera företagets kultur. Förklara gärna lite extra kring värderingar, mål och strategier.
- Utbildning
Utbilda kring de verktyg, produkter, tjänster och processer som behövs i rollen.
- Introducera arbetsgruppen
Se till att kollegan får träffa sin arbetsgrupp tidigt och att det finns tid för det sociala och att lära känna varandra.
- Uppföljning
Håll regelbundna uppföljningar med den nya medarbetaren för att se till att de trivs och har allt de behöver. Uppdatera sedan onboarding-processen vartefter.
Varför behöver vi förstå vad en god onboarding är?
Genom att introducera anställda i företagets mål, värderingar, kultur och arbetsmetoder kan onborading-processen hjälpa till att skapa produktiva medarbetare – snabbare. Rätt verktyg, utbildning och resurser gör dem effektiva på jobbet redan första dagen. En bra onboarding ökar även medarbetarens engagemang och får dem att känna sig involverade i sitt arbete. En annan stor fördel med en lyckad onboarding är att det kan minska personalomsättningen. Nya anställda som känner sig förstådda och engagerade är mindre benägna att lämna företaget – vilket i sin tur minskar kostnader och spar både tid och pengar.
Här kan du läsa mer om vad onboarding är och 7 vanliga misstag som du vill undvika