Går Sverige i rätt riktning?
PUBLICERAD 21/7/2022
Lästid ca 3 min
Valspecial

Går Sverige i rätt riktning?

2019 gjorde finansanalytikern Henrik Mitelman en resa världen runt med fokus på ekonomiska och demokratiska framsteg, lycka och livskraft i de länder han besökte. Tillsammans med den välrenommerade fotografen Malin Lauterbach besökte han Vietnam, den japanska ön Okinawa, Georgien, Estland, Finland, Israel och Monaco.

Resan resulterade i en bok, Framgångsresan. Henrik understryker gärna vikten av ledarskap och att affärsplanen är tydlig i de flesta länder. En regering som vill någonting och där utbildning spelar en stor roll. Här delar han med sig av sina tankar inför det kommande valet.

Berätta om dig själv. Vem är Henrik Mitelman?

Jag skriver krönikor i Dagens industri, driver två små analysföretag med två anställda, föreläser och arbetar i ett par bolagsstyrelser. Häromåret skrev jag boken Framgångsresan, om hur vissa länder lyfter till nya höjder, inte sällan med en medveten strategi och målsättning. Även regeringar kan jobba med key performance indicators för att säkerställa att vi är på rätt väg. Råden blir - - stjäl bra grejor! Om Finland fixar utbildningen - kopiera. Israel skapar bra villkor för nya företag - kopiera. Vi behöver inte uppfinna alla hjul.

Nu är det valår. Hur går dina tankar?

Jag hoppas att folket funderar på om Sverige går i rätt riktning eller inte. Vi har 8 procent arbetslöshet, samtidigt som företagen skriker efter folk. Hur är det möjligt? En viktig förklaring är att integrationen alls inte fungerar. Och inget görs. Sedan har vi så klart kriminaliteten som bekymrar. Justitieministern talar om fler poliser men döljer att det blir färre och färre poliser per capita. Polisen är till och med så underbemannad att de inte kan fixa pass. Någon måste ta ansvar för haveriet. Med lite tur handlar valrörelsen om regeringsduglighet.

Jag önskar att vi skulle fokusera på var Sverige ska vara om tio år och hur vi ska ta oss dit. Men det som lär ske är att regeringen vill få allt att handla om vinster i välfärden som egentligen är en icke-fråga. Problemet är inte att någon tjänar en krona på skola och vård. Problemet är att flera skolor och vårdinrättningar är usla. Inte sällan drivs de i offentlig regi.

Om du fick ställa en fråga till de politiska partierna. Vad skulle den frågan vara?

Jag tar mig friheten att ställa två frågor:

  1. Hur ska Sverige se ut om tio år?
  2. Vilket land betraktas som förebild och varför?

Vad är ditt viktigaste budskap till politikerna inför valet?

Jag har turen att röra mig både i slott och koja. Alla pratar om samma sak - kriminalitet och bristen på integration. Låt oss då tala om det, inte om icke-frågor som kapitalskatter eller vinstbegränsningar för vissa företag. Sveriges problem är att vi har 500.000 fattiga, inte att vi har 500 miljardärer.

Vilka valfrågor skulle du vilja lyfta fram som särskilt viktiga?

Kriminalitet och integration är helt avgörande. Dessvärre görs ingenting konkret. Att justitieministern nu lyckades behålla jobbet kan visa sig bli de borgerligas riktiga vinstlott.

Givet det nya ekonomiska läget. Vad tycker du att politikerna ska fokusera på?

Sverige har fantastiska företag. De bär upp vårt land. Se nu till så att deras villkor är drägliga. Annars blir det svårt att finansiera den stora offentliga sektorn.

Har vi för många politiska partier i Sverige?

Haha, jag skulle gärna bli av med några stycken, men det är väl inte det stora problemet. 4-procentspärren funkar fint och med lite tur faller Miljöpartiet ur Riksdagen.