Personalförmåner är förmåner som en arbetsgivare erbjuder sina anställda utöver den vanliga lönen. Dessa förmåner kan variera kraftigt mellan olika företag och branscher, men de är vanligtvis utformade för att attrahera och behålla personal, förbättra arbetsmiljön och öka de anställdas tillfredsställelse.
Många medarbetare är missnöjda med de förmåner som de har visar en ny forskningsstudie som genomförts av Epassi tillsammans med Aalto-universitetet.
Från studien
- Mer än hälften, 61 procent, av medarbetarna i Sverige är inte nöjda med sina personalförmåner och friskvårdsbidrag, vilket är en försämring med 8 procentenheter jämfört med förra året. Det är också en större andel missnöjda jämfört med övriga länder i studien, exempelvis grannlandet Finland.
- En ännu större andel av landets arbetsgivare, 66 procent, uppger att de tror att medarbetarna är nöjda med förmånerna.
- De personalförmåner som medarbetarna helst vill ha är:
- Flexibla arbetstider.
- Möjlighet att träna på arbetsplatsen.
- Möjligheter till flexibla sätt att träna på utanför arbetstid. - Studien visar också hur viktigt personalförmåner och friskvård är när vi väljer arbetsgivare, och att skillnaderna är stora mellan generationerna.
Missnöjet vi ser här är alarmerande och något som arbetsgivare bör ta på allvar. Det är tydligt att arbetsgivarna inte är medvetna om missnöjet som finns, och då har de ju inte heller möjlighet att göra något åt det. Sedan finns det större begränsningar i Sveriges skattereducerade personalförmåner jämfört med flera andra länder. I många länder räknas till exempel allt från sjukvårdskostnader till kulturupplevelser in i friskvårdsbidraget.
Åsa Severgårdh, vd Epassi Sweden.
Åsa:s tips är att satsa på bra verktyg för att minska missnöjet
Digitalisera och skippa kvittona.
Digitala verktyg för friskvård eller medarbetarundersökningar till exempel underlättar mycket och gör det lättare att ta hänsyn till behov och önskemål.
Många behöver idag göra egna utlägg för friskvård och sedan vänta på återbetalning. Det i kombination med förmånsavdrag på lönen skapar extra missnöje i dessa ekonomiskt tuffa tider. Med ganska enkla hjälpmedel kan mycket av missnöjet elimineras.
Om forskningsstudien
Studien har genomförts två år i rad. Forskningen har utformats av professorer och forskare från Aalto-universitetet, och utfördes av Pole Star Advisory i samarbete med Epassi.
Sammanlagt har data från över 2400 respondenter samlats in och analyserats. Datan har samlats in under åren 2023 och 2024. Alla resultat är statistiskt säkerställda.
Ladda ner hela forskningsstudien här.
Missa inte vårt webinar om detta ämne den 12 september 8:30-9:15. Anmäl dig här.