Hur står det till med arbetsglädjen på arbetsplatsen 2023?
– Många tror att arbetsglädje kommer från externa belöningar som bonusar, förmåner, befordringar och så vidare, säger Tomas. – Men sanningen är att den djupaste och mest varaktiga formen av arbetsglädje kommer inifrån varje individ. Det som oftast står i vägen för glädjen är inte yttre omständigheter, utan vår egen inre dialog med oss själva.
Hur kan vi hjälpa våra medarbetare att hitta arbetsglädje?
– Varje människa bär en egen röst inom sig, en inre kritiker, som ibland eller ofta påstår att det inte finns någon glädje på jobbet. Den rösten ifrågasätter deras värde, kapacitet och till och med rätt att känna glädje. Men om vi kan hjälpa våra medarbetare att förstå att de är fantastiska precis som de är, att de har alla de resurser de behöver för att möta arbetslivets utmaningar, då kan vi börja skapa en arbetsmiljö där glädjen blomstrar.
Vad behöver vi för att göra det?
– Det är viktigt att förstå att känslor som stress, press, oro, frustration och irritation inte kommer från jobbet, trots att det ofta kan kännas så, berättar Tomas. I stället skapas den typen av känslor av hur individen tänker kring sitt jobb, omständigheter och situationer. Med andra ord, vår upplevelse av arbetslivet formas av vårt eget tänkande, inte av omständigheterna runt omkring oss.
Hur kan vi befästa arbetsglädje i företagets kultur?
– Lyckas vi stärka medarbetarnas inre självbild och självförståelse, snarare än att jaga yttre faktorer, finns det hopp. Det är något att börja med, särskilt för HR-chefer och organisationer som kämpar med att lyfta arbetsglädjen. I stället kan det vara bra att fokusera på att stärka medarbetarnas inre självkänsla. Genom att skapa en kultur där varje individ uppmuntras att utforska sitt eget tänkande, att ifrågasätta sina begränsande övertygelser och att upptäcka sin inre potential, kan vi skapa arbetsplatser där glädje, kreativitet och engagemang blir normen, inte undantaget.
Hur kan jag som ledare inspirera?
– Bra fråga. Som ledare kan vi påverka mycket genom att bli medvetna om vårt eget tänkande och hur det påverkar vårt ledarskap. Genom att vara förebilder och visa att vi också är mänskliga, med våra egna tvivel och rädslor, kan vi välja att fokusera på möjligheterna istället för begränsningarna – och därmed inspirera våra medarbetare att göra detsamma.
Och först då blir arbetsglädje ett verktyg att jobba med?
– Precis. Genom att skapa en kultur där varje medarbetare känner att de är värdefulla, att de har något att bidra med och att de har kraften inom sig att övervinna vilken utmaning som helst, blir arbetsglädje en naturlig del i arbetsvardagen. För när vi inser att glädjen kommer inifrån, när vi förstår att vi har alla resurser vi behöver inom oss – då blir allt möjligt. Det som de flesta organisationer missar är de gigantiska kostnader som uppstår när personalen inte trivs så bra som de kan göra. Tyvärr accepterar vi stress, press och oro som en naturlig del i arbetslivet MEN det behöver faktiskt inte vara så, avslutar Tomas.
Snart är det dags att boka in kick-offen inför 2024, så varför inte se til att ni har "skitkul" på jobbet hela 2024? Boka en föreläsning av Tomas Lydahl här.
Om Tomas Lydahl
Tomas Lydahl är en inspirerande & motiverande föreläsare som skapar arbetsglädje, ökar försäljning & stärker ledarskap.Han var även vd för Key Solutions AB, när de fick priserna Sveriges andra och Europas tredje bästa arbetsplats av Great Place To Work. Hans ambition och passion är att eliminera den ständigt ökande jobbrelaterade stressen som kostar samhället enorma summor varje år.Här kan du läsa mer om Tomas föreläsningar.