"Det var bara en joint" – när festkulturen spiller över på jobbet
Foto: Marcus Hindsö
PUBLICERAD 9/7/2025
Lästid ca 3 min
Debatt

"Det var bara en joint" – när festkulturen spiller över på jobbet

Sommaren är här med studenter, grillkvällar, festivaler och förtjänt ledighet. Men i skuggan av sol och semester väcks också frågor som många chefer och HR-avdelningar brottas med: "Var går gränsen när arbetslivet smälter samman med privatlivet?" Och vad händer när droger eller alkohol spiller över från festen till jobbet?

Gränser suddas ut

Det är ju semester, säger någon. Det var bara en joint, säger en annan. Som chef, förälder eller kollega är det lätt att känna sig osäker. Det är inte ovanligt att sommaren blir en gråzon. Kommentarer som “det är ju semester” eller “det var bara en engångsgrej” förekommer oftare än man kan tro. Därför är det klokt att redan innan semestern påminna om vad som gäller, inte för att styra privatlivet, utan för att undvika missförstånd när man är tillbaka på jobbet.

Det handlar inte bara om hälsa eller arbetsmiljö. Bakom varje så kallad "oskyldig joint" finns en brutal verklighet. Organiserade nätverk som tjänar på cannabisförsäljning är ofta samma strukturer som säljer vapen, driver människohandel och förstör liv. Det måste vi börja prata om vid middagsbordet och också på jobbet.

Att våga stå för något, att säga nej eller att lyfta oro till HR, det är att vara modig. Och den kulturen behöver vi odla, också nu inför och efter sommarens ledigheter.

Missbruk tar inte semester

Missbruk tar inte semester och svensk lag gäller även under semestern. Arbetsgivare har rätt att ställa krav på att medarbetare är nyktra och drogfria på arbetsplatsen även om bruket skett på fritiden. THC, det rusgivande ämnet i cannabis, kan stanna kvar i kroppen i flera veckor. Så en joint på semestern kan påverka arbetsmiljön långt efter ledigheten.

När någon dyker upp första dagen efter semestern och något känns avvikande, vad gör du då? Många arbetsgivare vill ta ansvar men oroar sig för att framstå som kontrollerande. Det är lätt att tänka: "Vi vill inte förstöra stämningen." Men att avstå från att agera kan få större konsekvenser.

En tydlig policy skapar trygghet

Prodia ser i sitt dagliga arbete hur tydlig kommunikation kring företages alkohol- och drogpolicy kan förebygga problem. Och vikten att göra den levande.

Här är fem sätt du som arbetsgivare kan bidra till en trygg och inkluderande sommar:

  1. Erbjud alltid alkoholfritt – och gå gärna före själv.
    Skapa en inkluderande kultur inför sommarfesten. När chefer själva väljer alkoholfritt visar det att det är ett fullvärdigt alternativ. Du sätter tonen för hela gruppen.
  2. Kommunicera innan något händer.
    En sommarhälsning som också lätt påminner om företagets drog- och alkoholpolicy kan göra stor skillnad.
  3. Anpassa språket.
    Undvik pekpinnar. Prata i termer av gemenskap och trygghet: “Vi vill att alla ska känna sig inkluderade, därför har vi tydliga riktlinjer.”
  4. Öka kunskapen.
    När chefer och medarbetare får koll på skillnaden mellan bruk, riskbruk, skadligt bruk och beroende blir det lättare att agera i tid.
  5. Ha en kontaktperson även under ledigheten.
    Vem ska man vända sig till om något händer? Utse en tydlig kontaktperson från t.ex. HR eller ledningen som är tillgänglig även under sommaren, det skapar trygghet.

Det handlar inte om misstänksamhet – utan omtanke För varje medarbetare som brottas med beroende eller riskbeteende kan ett tydligt budskap vara just det som gör skillnad. Precis som vi påminner om att stänga av autosvar eller att byta lösenord borde vi också påminna om företages alkohol- och drogpolicy.

Marcus Hindsö Affärsutvecklare på Prodia