I en nyligen framtagen aktuell rapport från NorthWhistle samlas forskning kring visselblåsning och olika trender och attityder kring ämnet i EU. Med hjälp av experter görs analyser ur ett psykologiskt perspektiv, juridiskt perspektiv och ett ledarskapsperspektiv.
EU-direktivet fokuserar på visselblåsning på arbetsplatsnivå. Förutom lagändringar gällande visselblåsning finns ett kritiskt behov av en förändring i attityder och uppfattningar kring visselblåsning.
- 2017: 30% är rädda för repressalier om de talar ut om korruption.
- 2021: 45% är rädda för repressalier om de rapporterar om korruption.
Kommentarer
Alexandra Sandberg
Specialist inom säkerhet, utredningar och EU-lagstiftning
"Det är viktigt att erbjuda flera rapporteringskanaler för att möjliggöra för fler individer att kunna och/eller känna sig bekväma med att rapportera. Mycket av vår värld fungerar digitalt nu, men som arbetsgivare får man inte glömma att arbetare i en fabriksmiljö och de på huvudkontoret inte alltid har samma förutsättningar för digital rapportering på jobbet. Därför utgör muntlig rapportering och fysiska möten ett viktigt komplement till ett pålitligt system för visselblåsning."
"Det är förvånande att 70% av anställda inte vet hur de ska rapportera oegentligheter, och mindre än hälften har fått utbildning om etiska frågor. För att uppnå en stark etisk standard kan man inte bara reagera på uppkomna misstankar, utan måste arbeta proaktivt för att förebygga oegentligheter på alla nivåer inom organisationen. För att uppnå detta måste interna och externa regler ständigt höjas, förankras och bekräftas."
"Anonymitet, enligt min åsikt, är en förutsättning för att erhålla aktuell och relevant information. Det bör vara i arbetsgivarnas intresse att erbjuda det för att säkerställa att potentiella oegentligheter uppmärksammas i ett tidigt skede. Fokus bör vara på vad som har rapporterats och inte på vem som gjorde rapporten. Att hantera oegentligheterna och vidta lämpliga åtgärder bör vara det enda fokuset."
Malin Freiman Moezzi
Legitimerad psykolog, arbetar med organisationspsykologi och strategisk HR.
"Genom att öppet diskutera våra misstag och hur vi kan lära oss av dem skapar vi en miljö där andra känner sig bekväma med att göra detsamma. Anställda är som barn, de gör inte som vi säger, de gör som vi gör."
"Det innebär att ledare och ledning måste gå före med gott exempel om vi ska skapa en kulturell förändring. Det kräver en hög nivå av förtroende för anställda, vilket kan beskrivas som förtroende för att ta risker."
Oscar Fredriksson
Jurist med specialitet inom organisationsutveckling, regelreform, ledarskap och Public Value Governance.
"För att gå framåt i skapandet av ett effektivt EU är direktivet för att skydda visselblåsare väsentligt - men vi måste också fokusera på att utveckla ett mer modernt och förtroendebaserat ledarskap där det är tryggt att ställa frågor på arbetsplatsen dagligen."
"Forskning från Stefan Blomberg från 2022 visar att stödjande ledare är den bästa garantin mot oegentligheter på arbetsplatsen när det gäller mobbning och trakasserier – detta är sannolikt också sant avseende visselblåsning. Därför bör vi fokusera på bra ledarskap för att skapa en kultur som stödjer visselblåsare."
Läs mer på HRnytt
Hur avgör man om det är ett visselblåsarärende?
Om NorthWhistle
Svenska NorthWhistle är ett visselblåsarverktyg som är utvecklat för att möta det nya EU direktivet och det svenska lagkravet. NorthWhistle tror på att användningen av visselblåsarverktyg kan bidra att engagera anställda i att uppmärksamma och rapportera missförhållanden och oegentligheter för att skapa en säker, transparent och rättvis arbetsmiljö. NorthWhistle lanserades 2021 och är grundat av Iman Pouya, Oscar Söderlund och Max Sebdani Jacobson.
Malin Moezzi, organisationspsykolog samt Head of People Science på Asker Technologies arbetar med att sprida kunskap om hur man kan arbeta mer rättvist och effektivt för att öka mångfald och inkludering på arbetsplatser.
Oscar Fredriksson är jurist, beteendevetare och utredningschef för visselblåsarärenden på Starck&Partner. Utöver detta har Oscar expertis inom mänskliga rättigheter och arbetat bland annat som kommundirektör och ledamot i Svenska Röda Korset styrelse.
Alexandra Sandberg är specialist inom säkerhet, utredningar och EU-lagstiftning. Hon har utrett och avslöjat bedrägerier på uppdrag av en av Sveriges större revisionsbyråer och haft en ledande nyckelroll inom visselblåsning inom säkerhetsbranschen.
Om rapporten
Rapporten innehåller information och kunskap om visselblåsning som allmänheten kan behöva känna till.
Exemplet i artikeln
Exemplet är hämtat från Transparency Internationals undersökningar från 2017 och 2021.
2021
Citizens’ views and experiences of corruption Baserat på fältarbete utfört mellan oktober och december 2020, undersökte GCB mer än 40 000 personer i 27 länder i Europa.
2017
People and corruption: europe and central asia Baserat på samtal med nästan 60 000 personer i 42 länder i Europa och Centralasien via face 2 face-samtal, och telefonenkäter om det aktuella tillståndet i den offentliga sektorn.