Kan AI förstå dig bättre än din chef – och hjälpa oss motverka utbrändhet i arbetslivet?
Foto: Malin Rapp
PUBLICERAD 9/4/2025
Lästid ca 4 min
Krönika

Kan AI förstå dig bättre än din chef – och hjälpa oss motverka utbrändhet i arbetslivet?

Stressen ökar på många arbetsplatser, men samtidigt öppnar AI dörren till nya sätt att stärka motivation och hållbarhet. Tekniken kan hjälpa oss att sätta tydliga mål, hantera hinder och få dagligt stöd.

Svenska arbetsplatser står inför en utmaning

Arbetsrelaterad stress är på väg att bli en av vår tids största folkhälsoproblem. Folkhälsomyndighetens senaste rapport visar att vi har nått en ny högstanivå för pågående sjukskrivningar kopplade till stress. Antal pågående stressrelaterade sjukskrivningar ökade från 34 700 till 43 500 mellan våren 2019 och våren 2024. Det är en ökning med 25procent. Ohälsosam stress i arbetslivet är något som driver på utmattning och bristande motivation. Det är en cykel vi måste bryta.


AI kan användas som en nyckel till att identifiera motivationsblockeringar.


När motivationen dalar kan arbetsuppgifter kännas övermäktiga, vilket ökar risken för utbrändhet. Samtidigt sker en teknisk revolution. AI-lösningar har exploderat på marknaden och många av dem är tillgängliga för alla, ofta utan kostnad. Men kan AI verkligen spela en roll i att stärka motivation och motverka utbrändhet på jobbet? Enligt Ungdomsbarometerns trendrapport för 2025 ser unga AI-terapeuter som en självklar del av framtidens självutveckling. Vi kan också läsa rapporter om att generation Z förväntar sig att chefen inte bara ska vara en beslutsfattare, utan även en mentor och livscoach, en vägledare i både karriär och privatliv.

AI kan användas som en nyckel till att identifiera motivationsblockeringar, sätta upp individanpassade mål och ge dagligt stöd, vilket gör det till ett möjligt stöd i ledarskapet mot den ökande utbrändheten.

Motivation är en färskvara. För att hålla den vid liv krävs dagligt stöd och insikter om vad som driver oss framåt. AI ska inte ersätta chefen, utan hjälpa ledarskapet att bli mer träffsäkert, effektivt och lyhört. Med AI kan vi få insikter vi annars hade missat eller inte tar oss tid till.


AI är inte här för att ersätta chefer, utan kan möjliggöra ett mer närvarande och effektivt ledarskap.


AI som komplement till ledarskapet – inte en ersättare

Att AI skulle kunna ersätta mänsklig kontakt är en vanlig farhåga, men det är snarare tvärtom. AI är ett verktyg för att stärka ledarskapet, inte eliminera det. Genom att använda AI på rätt sätt kan chefer och medarbetare effektivt skräddarsy strategier för att upprätthålla motivation, få tillgång till kontinuerligt stöd och hantera utmaningar med större precision, oavsett ledarens tid och resurser.

Många är rädda att AI ska ersätta mänsklig kontakt, men det är precis tvärtom. AI är inte här för att ersätta chefer, utan kan möjliggöra ett mer närvarande och effektivt ledarskap. Med rätt verktyg kan tekniken hjälpa till att identifiera vad som skapar motstånd, bryta ner stora mål i hanterbara steg, prioritera rätt och till och med erbjuda perspektiv på dilemman i realtid. Men AI kan aldrig ersätta den mänskliga dialogen.

Det är först när medarbetare aktivt delar sina utmaningar och behov med sina ledare som tekniken blir en kraftfull resurs för att skapa en hållbar och motiverande arbetsmiljö. Genom att kombinera AI:s datadrivna insikter med genuint ledarskap och mänsklig samverkan skapar vi en arbetskultur där motivation, hållbarhet och utveckling går hand i hand.

Använd ChatGPT för att stärka motivationen under arbetsdagen

ChatGPT är ett gratis och tillgängligt AI-verktyg som alla med internetuppkoppling kan använda. Verktyget ger användare möjlighet att ställa upp till fem frågor per dag utan kostnad och kan vara ett kraftfullt stöd för att öka motivationen och strukturen i arbetsdagen.

Många tvekar att använda AI på jobbet. Som ledare bör du visa vägen, testa själv, prata öppet om det och uppmuntra dina medarbetare att använda AI som ett första bollplank, men också att lyfta insikterna vidare med dig för att utveckla dem tillsammans.

För att som medarbetare dra nytta av AI för att stärka motivation och hållbarhet på ett konkret vis, kan man börja med att fokusera på dessa områden som man sedan diskuterar med varandra:

  1. Tydliggör att AI är ett stöd i ledarskapet, inte en ersättare. Lyft hur AI kan hjälpa dina medarbetare att få insikter, strukturera tankar och lösa problem för att komma framåt.
  2. Avdramatisera och normalisera. Många tvekar att använda AI på jobbet. Visa vägen genom att själv experimentera och prata öppet om hur AI kan vara ett stöd i vardagens arbete.
  3. AI som ett verktyg för motivation. Uppmuntra medarbetare att använda AI för att reflektera över sin situation, bolla idéer och hitta lösningar när det är tveksamma på nästa steg.
  4. Skapa en AI-vänlig kultur. Bygg en miljö där ni delar insikter, testar prompts och lär av varandra. Gör AI till en naturlig del av problemlösning, utveckling och motivation.

Malin Rapp


Om Malin Rapp

Malin tog nyligen hem Publikens pris på galan för Sveriges främsta föreläsare – för andra året i rad. Malin har föreläst för otaliga företag, däribland Spotify, Google, Mastercard och Storytel. Hon har även lett kurser på Handelshögskolan i Stockholm och föreläst på Harvard. Malin Rapp har en gedigen akademisk bakgrund inom kognitiv neurovetenskap och positiv psykologi, och hennes styrka ligger i att kombinera forskning med praktiska och direkt användbara verktyg. Detta har gjort henne till en favorit bland både chefer och team.