En ny rapport från Fellowmind visar att svenska företag vill satsa mer på AI, men jämfört med andra europeiska länder i rapporten ser de lagstiftning och etik som större hinder.
Berätta om bakgrunden till undersökningen "How AI is shaping European businesses - Fellowmind's 2025 AI study"
Rapporten gjordes för att bättre förstå hur AI används och uppfattas bland europeiska företag, inklusive Sverige. Syftet är att se var organisationer befinner sig i sin AI-resa, vilka typer av verktyg de använder, hur de budgeterar och organiserar sig för AI samt vilka hinder och möjligheter de ser. Undersökningen har besvarats av över 500 personer från ledningsnivå, it-avdelningar och andra seniora roller. Det har gett oss en bra bild över hur långt företag i olika länder och branscher har kommit, samt vilka effektområden och affärsvärden AI redan idag bidrar till.
Det är generell osäkerhet kring områden som
regler och etik som håller tillbaka AI-investeringar.
Vilka är de största regleringsutmaningarna för AI i Sverige idag?
Det vi har sett på svaren i undersökningen är att det är generell osäkerhet kring områden som regler och etik som håller tillbaka AI-investeringar. Min uppfattning är att man är osäker på vad det finns för regelverk, men också hur man ska förhålla sig till de etiska aspekterna.
Om man vill börja använda AI inom HR och rekrytering så behöver man tänka till kring partiskhet, tex om man använder det för att sammanfatta eller göra urval i ansökningar. Osäkerheten kring ansvarsfrågan är också en viktig del, vem bär ansvaret när AI gör felaktiga bedömningar eller ger felaktiga svar.
Finns det några specifika lagar eller riktlinjer som du anser är särskilt begränsande för AI-utvecklingen i Sverige?
Just nu är det framförallt AI Act från EU, och vilken påverkan den får på företagen. Här beror det lite på vad för typ av verksamhet man är, och vad man använder AI till. Den kan påverka både vad man får använda AI till, men också hur man behöver informera användarna om det. GDPR är ju fortsatt aktuell även inom AI, hanteras känsliga personuppgifter inom dessa implementationer behöver det göras med försiktighet.
Sverige är sämre än övriga länder på att följa
upp och mäta effekten och nyttan med AI.
Hur utmärker sig svenska företag från europeiska företag i AI-användning?
I stort har de börjat använda AI i samma utsträckning som övriga länder. Några saker som sticker ut är att vi i Sverige har fler dedikerade AI-ansvariga. I övriga länder ligger ansvaret oftare på IT-chefer och andra ledande befattningar.
Vi är dock sämre än övriga länder på att följa upp och mäta effekten och nyttan med AI. Något som är synd, då man kanske inte alltid vet vad som fungerar och inte. Beslut om vidare investeringar kanske inte alltid blir fakta-grundade. Det är också en viktig del för att förstå hur medarbetarna använder och upplever AI-verktygen. Är det något som underlättar arbetet för dem och gör dem mer kreativa tex. Högre kreativitet är en av de högst rankade effekterna av AI i undersökningen, men bra om man också har det informationen för egna verksamheten.
För övriga länder är frågor kring datakvalitet och datasäkerhet en stor del i osäkerheten gällande AI. I Sverige är det snarare frågor kring reglering och etik som sticker ut.
Berätta om dina egna reflektioner från undersökningen
Det är tydligt att det är de mänskliga aspekterna som skapar osäkerhet och bromsar införandet av AI. Som sagt är det frågor som regler och etik. Men också osäkerhet och okunskap kring var i verksamheten och till vad som AI verkligen kan tillföra nytta. Detta är också något jag känner igen från många dialoger med kunder. Man vill hitta områden där AI verkligen kan göra skillnad, och inte bara införa det för sakens skull.
Här är det viktigt att inspirera och utbilda sina anställda för att fånga upp möjligheterna med AI, det är ingen isolerad fråga för IT-avdelningarna.
Berätta om dig själv
Mitt namn är Arvid Josefsson och jobbar som Lead Enterprise Architect och AI-strateg på Fellowmind. I min roll träffar jag många företag som är är nyfikna på AI och möjligheterna det kan ge i deras verksamhet. En del har också börjat implementera och kommit igång och vill ta nästa steg och få det ännu mer integrerat i sina processer.
Annika Hegardt
Ur Fellowminds AI-rapport:
- Svenska företag som ännu inte använder AI uppger att omställning av jobb är en av riskerna med att införa AI.
- Ökad effektivitet bland anställda uppges vara främsta effekten av AI. 42 procent av företagen i undersökningen uppger detta.
- 34 procent av de europeiska länder som ingår i studien uppger att datasäkerhet är den största AI-barriären.
- 31 procent av företagen i undersökningen uppger att kreativitet och innovation har ökat med hjälp av AI.
- 62 procent av de europeiska företagen i undersökningen har ett AI-team, jämfört med 58 procent av de svenska företagen.
- SME-bolag använder huvudsakligen AI inom marknadsföring medan större organisationer använder AI inom försäljning, ekonomi och logistik.
" För att inte tappa fart i den globala AI-utvecklingen behöver svenska företag en tydligare strategi för att hantera regelverk och etik, samt öka förmågan att mäta och optimera AI-investeringar, AI utvecklas snabbt, och företag som lyckas navigera i de regulatoriska utmaningarna och koppla AI till affärsnytta blir de stora vinnarna. Vi ser att svenska företag har potential att leda utvecklingen om de får rätt stöd i att förstå och hantera AI:s regelverk. "
Anna Kleine, vd på Fellowmind.
Fakta om rapporten
Studien genomfördes av undersökningsföretaget 2Europe på uppdrag av it-företaget Fellowmind. De länder som ingick i studien är: Finland, Danmark, Nederländerna, Tyskland, Polen och Sverige. Totalt omfattades 507 respondenter varav 92 i Sverige. Undersökningen genomfördes i september-november 2024.
Läs hela rapporten här.
Om Fellowmind
Fellowmind är en Microsoft partner och europeiskt företag inom digital transformation. Fellowmind har ca 2000 medarbetare i sex europeiska länder, varav närmare 500 i Sverige och är idag aktiva i Nederländerna, Tyskland, Polen, Finland, Danmark och Sverige.