Så här oroliga är svenskarna för att förlora jobbet
PUBLICERAD 2/5/2023
Lästid ca 3 min

Så här oroliga är svenskarna för att förlora jobbet

Enligt rekryteringsrapporten 2023, känner svenskarna en oro för att förlora jobbet, där unga och barnfamiljer sticker ut. Störst är oron hos personer 18–39 år. Här kommer också fem tips för hur man kan gå till väga om man är orolig för att förlora sitt jobb.

En fjärdedel av svenskarna är oroliga för att förlora sitt jobb under de kommande åren. Av dessa är mer än var tionde rädda att det ska ske redan under 2023. Det visar den nya Rekryteringsrapporten 2023. Störst är oron hos personer i åldrarna 18–29 år och 30-39 år, där mer än var tredje känner oro för att förlora jobbet under de kommande åren. Även småbarnsföräldrar, oavsett ålder, känner stor oro och mer än var femte är rädd att förlora jobbet redan under 2023.

Den ekonomiska oron visar sig även i val av arbetsplats. 13 procent av svenskarna har valt att stanna kvar på sin arbetsplats på grund av ekonomisk trygghet, till följd av ekonomin. I åldrarna 30-39 år samt i kategorin familj med yngre barn är motsvarande siffra hela 20 procent. Tolv procent av svenskarna har även valt att söka nytt jobb till följd av ekonomin och åtta procent har tagit ett extrajobb. Allra flest förändringar har skett i åldersgruppen 18-29 år, där 18 procent tagit ett extrajobb och 14 procent har gått upp i arbetstid till följd av den rådande ekonomiska oron.

Många spenderar flera år på samma arbetsplats med samma arbetsuppgifter och reflekterar egentligen inte särskilt mycket över sin situation förrän någonting oväntat sker. Det är alltid bra att reflektera och försöka utvecklas trots att man har en trygg och trivsam arbetsplats. Vi spenderar trots allt en stor del av vår tid på arbetet. Trots att man har en trygg arbetsplats gör en framåtlutad inställning inte bara arbetet mer värdefullt för dig som person, utan även mer tryggt om du hamnar i en situation där du behöver söka dig vidare.
Lisa Alsterberg, rekryteringskonsult

Rekryterarnas fem tips på hur du kan gå tillväga om du är orolig för att förlora jobbet

  1. Ha ett aktivt förhållningssätt
    Genom att kontinuerligt uppdatera ditt CV håller du dig attraktiv på arbetsmarknaden. På så sätt vårdar du ditt nätverk och har möjlighet att expandera det. Du kan även bättra på din personliga profil på exempelvis Linkedin och vara aktiv där, på så sätt breddar du ditt nätverk ännu mer.
  2. Nätverka
    Oavsett om du trivs på din arbetsplats idag är nya perspektiv alltid positivt. På bransch- eller jobbmässor kan du få insikt i nyheter på marknaden som du kanske inte hade fått vid ditt skrivbord. Här är det viktigt att våga sälja in dig själv. Om du visar nyfikenhet och en positiv inställning så ökar dina chanser att få kontakt med relevanta företag eller rekryterare. Det ökar även dina möjligheter att bli ihågkommen om du tar kontakt med företaget vid ett senare tillfälle.
  3. Sätt upp mål och gör upp en plan för framtiden
    Vad vill du uppnå i framtiden inom din karriär? Ta tillfället i akt och sätt upp nya mål för ditt yrkesliv. Kanske vill du testa på en ny roll? Eller en helt ny bransch? Genom att sätta upp nya mål kan vardagen kännas mer spännande och framtidsutsikterna ljusare.
  4. Utveckla dina kunskaper
    Att återvända till skolbänken kan kännas något avlägset för en del, men det kan vara en rolig utmaning eller ett sätt att bredda sina kunskaper. Det finns många utbildningar som har online, helg- eller kvällskurser där du kan fördjupa dig inom ett ämne eller fält samtidigt som du arbetar. Med en spetskompetens som exempelvis programmering blir du mer attraktiv för din nuvarande arbetsgivare, men lockar även många nya arbetsgivare att anställa dig. Vill du kanske bli ännu bättre på exempelvis Excel? Många stora företag som Microsoft tillhandahåller en del gratiskurser och ett flertal Universitet likaså. Genom appar som Duolingo kan du även lära dig ett nytt språk helt gratis när det passar dig.
  5. Arbeta med personlig utveckling
    Har du nyss förlorat jobbet och känner dig nedslagen är ett viktigt steg att finna tillbaka till din egen förmåga. För att få en arbetsgivare att tro på dig behöver du först tro på dig själv. Lista dina positiva egenskaper och kompetenser – varför hade du velat ha dig själv som anställd eller kollega? Ett gott självförtroende är någonting man måste jobba med och här finns mängder av tips och övningar att hitta på nätet.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av Yougov på uppdrag av Workspace Recruit den 5–9 januari 2023 bland 1 123 svenskar där urvalet är representativt för den svenska befolkningen gällande kön, ålder och region.