Talangbarometern H1 2024 - Rekordlåga löneanspråk är nu tillbaka på normala nivåer
Foto: Carl-Magnus Fernqvist
PUBLICERAD 30/9/2024
Lästid ca 2 min

Talangbarometern H1 2024 - Rekordlåga löneanspråk är nu tillbaka på normala nivåer

Efter en lång period av sjunkande lönekrav har lönepreferenserna stigit med 6,5% under det första halvåret 2024.

När Tech-bolaget Gritify summerar första halvåret 2024 har talangers löneanspråk stigit till normala nivåer. Resultatet presenteras i deras senaste insikter från Talangbarometer, H1 2024.

Drivkrafter bakom högre löneanspråk kan till exempel vara den ökade inflationen och stigande levnadskostnader. Företag har också anpassat sina lönepaket för att attrahera och behålla talanger i en konkurrensutsatt marknad. Ekonomiska återhämtningar i vissa sektorer efter pandemin har också möjliggjort högre lönesättning.

Löneanspråken har stabiliserats, särskilt bland juniora kandidater som nu är mindre angelägna om att bara få ett jobb. Företag behöver därför anpassa sina erbjudanden för att attrahera rätt talanger.
Carl-Magnus Fernqvist, VD på Gritify.

Fördel för arbetsgivare

Trots att lönekraven är tillbaka på normala nivåer visar Gritifys Talangbarometer att företagen fortsatt har en fördel på rekryteringsmarknaden.

  • Under de senaste 23 månaderna har arbetsmarknaden varit starkt i arbetsgivarnas favör, vilket har gjort det möjligt för företag att vara mer selektiva i sina rekryteringar.
  • Nu när löneanspråken normaliserats, är kandidater som möts med marknadsmässiga löner 22% mer benägna att inleda dialoger jämfört med historiska nivåer.

Vår rekommendation har tidigare varit att företag skulle dra nytta av de låga löneanspråken, men nu är det klokare att erbjuda konkurrenskraftiga löner samtidigt som man fokuserar på att vara mer selektiv i sin kravprofil.
Carl-Magnus Fernqvist.


Om Talangbarometern

Talangbarometern baseras på en sammanvägning av data om ersättningsnivåer, svarsfrekvenser från kandidater och förändringar i preferenser, vilket ger en helhetsbild av balansen mellan arbetsgivare och kandidater.

Talangbarometern syftar till att uttala sig om balansen mellan arbetsgivare och kandidater inom sektorerna tech, ekonomi, juridik och marknad. Urvalet består av drygt 30.000 personer med i snitt 8,1 års arbetslivserfarenhet och 3,1 års eftergymnasial utbildning.

Talangbarometern för andra halvåret 2024 presenteras i januari 2025.

Om Gritify

Gritify, använder artificiell intelligens för att matcha företag med kvalificerade och initialt anonyma kandidater. Med över 30 000 användare och flera hundra datapunkter, erbjuder Gritify unika insikter om talangmarknaden.