Är det verkligen en bra idé att skämta om kontoret?
PUBLICERAD 8/3/2023
Lästid ca 2 min
Krönika av Oscar Berg

Är det verkligen en bra idé att skämta om kontoret?

Under min tid och som konsult har jag haft förmånen att besöka och arbeta på många olika arbetsplatser. Ingen har varit den andra lik. Eller jo förresten, det har de visst.

Det finns nämligen en hel del företeelser och beteenden som återkommer på de flesta av dessa arbetsplatser och som med lite perspektiv till dem framstår som komiska.

I min nya bok ”Tillbaka till kontoret” presenterar jag ett antal sådana, dessutom på ett sätt som om de vore fördelar som kan locka medarbetare tillbaka till kontoret.

Kontorskramare mot distansarbetesivrare

Idén till boken kom till mig när debatten kring distansarbetet rasade som värst i slutet av hösten förra året. Media målade upp bilden av två arga antagonister som stod emot varandra huvud mot huvud. Arbetsgivare mot arbetstagare. Kontorskramare mot distansarbetesivrare. Kontrollerande chefer mot medarbetare som prioriterade hunden framför jobbet. Debatten hade blivit hård och polariserad. Dagens Industris löpsedlar pryddes av krigsrubriker som ”Det är ett förfall” och ”Motattacken”.

Det var lätt att svepas med i åsiktsfloden, även för mig. Jag kunde gå i taket av att höra eller läsa tvärsäkra påståenden som ”det går inte att bygga kultur på distans” och ”det går att förvalta men inte förändra på distans”. Påståenden som jag vet är helt grundlösa, och då har jag svårt att hålla tyst.

Komiska företeelser och beteenden

Men, det fanns även sådant som roade mig, inte minst det rosenskimrande tillbakablickandet till kontoret. Allt skulle bli bra igen om vi bara återgick till kontoren. På kontoret var allt guld och gröna skogar. Alla var glada, kramades och hade kul ihop. Riktigt den bilden hade inte precis jag. Snarare fick tanken på kontoret mig att tänka på många av de ofta komiska företeelser och beteenden som jag stött på under åren. Och att illustrera dessa.

Jag tror starkt på humorn som ett verktyg för att skapa en nyktrare och mer nyanserad bild av våra arbetsplatser. Om vi ser dem för vad de är blir det enklare att se vad vi kan och behöver förbättra. Låter det vettigt? Häng då med mig i mina kommande krönikor. Om inte, ja du kanske i alla fall får dig ett gott skratt.

Om Oscar Berg

Oscar Berg är oberoende konsult, författare, föreläsare och workshopledare. Som oberoende konsult kan han anlitas av företag och organisationer oavsett storlek eller hur långt de kommit i förändringsresan kring digitalisering, samarbete och framtidens arbete.

Han har skrivit flera böcker inom dessa ämnen och är medförfattare till boken "Digitalt samarbete - Så skapar vi morgondagens organisationer".

Oscar driver även Digitalt samarbete-podden tillsammans med Henrik Gustafsson. Som föreläsare kan Oscar anlitas för såväl inspiration som kunskapslyft.

Som workshopledare kan han anlitas för att exempelvis utforska behov, problem och idéer eller ta fram strategier kring digitalisering, samarbete och medarbetarupplevelse. Läs mer på oscarberg.net