För mycket hemarbete kan påverka relationen till kollegorna
PUBLICERAD 29/7/2024
Lästid ca 2 min

För mycket hemarbete kan påverka relationen till kollegorna

En ny undersökning visar att nästan varannan svensk svarar att hemarbete har en negativ effekt på kulturen eftersom relationer till kollegor och chefer försämras.

Mer än hälften av svenskarna arbetar hemmifrån idag

Hybridarbete kan påverka relationen med kollegor på flera sätt och vara utmanande. När vissa kollegor arbetar på kontoret medan andra arbetar på distans kan det skapa en känsla av ojämlikhet. Kommunikationen kan också bli mer utmanande när vissa är fysiskt närvarande medan andra deltar på distans.

Undersökningen från ISS visar att 60 procent av svenskarna arbetar hemifrån minst en gång i veckan.

49 procent tror att hemarbete leder till att man blir mindre intresserad av sociala sammanhang och aktiviteter, vilket i sin tur leder till sämre och färre arbetsrelationer.

Viktigt att skapa en inkluderande arbetsmiljö

För att minimera eventuella negativa effekter är det viktigt att arbetsplatserna skapar riktlinjer och strukturer för att underlätta en smidig och inkluderande arbetsmiljö för alla, oavsett om de är på kontoret eller arbetar på distans.

I undersökningen säger åtta av tio att den sociala interaktionen på arbetsplatsen är viktig samtidigt som 45 procent uppger att deras relationer till kollegorna påverkats till det sämre av att jobba hemifrån. En femtedel svarar att deras relation till chefen blir sämre på grund av hemarbete.

Det finns såklart både för- och nackdelar med våra nya arbetssätt. Men hur stärker man de sociala relationerna mellan medarbetarna och hur bygger man en företagskultur? Den fysiska arbetsplatsen är en otroligt viktig byggsten i en stark företagskultur. Vi vet att platser verkligen gör skillnad. Som företagsledare är det inte en dag för sent att börja fundera på hur man skapar en strategi för att attrahera och motivera medarbetarna att spendera tid på sin arbetsplats.
Andreas Thorling, vd på ISS Sverige

Kontoret är viktigare för unga

Vid jämförelse mellan åldersgruppen

  • 18-40 år och 41+ så tycker varannan person i den yngre gruppen att arbetsplatsen är viktig, men bara en tredjedel av de som är plus 41 år.
  • En av fyra i den yngre gruppen tycker att relationen till deras närmaste chef har försämrats av hemarbete.
  • 16 procent av den äldre gruppen upplever samma sak.

Vad händer med kompetensöverföringen när de äldre grupperna uppskattar hemarbete och de yngre vill vara på kontoret? Tillfällena att dela erfarenheter och kompetens minskar när specifika grupper väljer att arbeta hemifrån. Som arbetsgivare innebär det ytterligare utmaningar där den fysiska arbetsplatsen måste stimulera möten mellan olika typer av medarbetare.
Andreas Thorling


Om undersökning

Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av ISS Facility Services AB. Totalt har 1 050 svenska kontorsarbetare med möjlighet till hemarbete, i åldrarna 18–79 år deltagit i undersökningen via en webbenkät. Undersökningen är riksrepresentativ med deltagare från Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel under februari 2023.