Hund på jobbet? Här är reglerna som underlättar
PUBLICERAD 28/4/2023
Lästid ca 2 min

Hund på jobbet? Här är reglerna som underlättar

Att få ha med sin fyrbenta vän till jobbet är en förmån som cirka 20 procent av alla arbetsplatser erbjuder sina anställda. Hundar har visat sig skapa en harmonisk miljö och sänker stressnivåerna, för både medarbetare och chefer. Många hundägare tycker möjligheten att få ha sin hund på jobbet är en dröm som går i uppfyllelse och något som verkligen underlättar vardagens planering. Men för att alla kollegor ska känna sig lika bekväma är det viktigt att ha tydliga regler. Här är några tips som underlättar.

Visa hänsyn

Även om hundälskare blir gladare av en hund på jobbet behöver du som arbetsgivare tänka på och ta hänsyn till att inte alla älskar hundar. Vissa kanske till och med är rädda eller allergiska och du behöver förankra hundens närvaro innan den kommer till kontoret. Går det inte att avskärma arbetsplatsen för hunden är det viktigt att hitta andra lösningar. Till exempel genom hundfria zoner eller särskilda hundavdelningar eller rum. 

Vem bestämmer

Det är du som arbetsgivare som bestämmer vilken policy ni ska ha när det gäller hundar på arbetsplatsen. Från ledningens håll är det också viktigt att ha klara riktlinjer för hur ni hanterar frågan. Hur många hundar ska vara tillåtna, finns några rasbegränsningar, hur länge får hunden vara på arbetsplatsen och vilka övriga regler gäller? Du sätter reglerna.

Förbered och planera

För att hunden ska trivas på arbetsplatsen är det viktigt att de känner sig trygga. Genom att ge hunden en tydlig plats vid sin ägare och se till att den har tillgång till vatten kan den slappna av och känna sig hemma. Hundar kan också behövas ”skolas in”, precis som barn på förskolan, och orkar kanske inte med så långa dagar i början. När hunden vant sig vid det nya stället kan de stanna längre och börja umgås mer flitigt med resten av teamet. Se till att alla kollegor har förståelse för det och ha en avsedd plats där den vet att den kan gå undan och får vara ifred. 

Mer träning och rörelse

En av de största fördelarna med att ha hund på jobbet är att man måste komma ut och gå – och kanske till och med får med sig en kollega eller två. Som arbetsgivare kan du uppmuntra tiden iväg från skärmarna som ofta innehåller frisk luft och rörelse som gör att medarbetarna kommer tillbaka med ny energi och fokus. 

Hund på jobbet – en stor konkurrensfördel

Att erbjuda medarbetarna att ta med hunden på jobbet skapar inte bara större trivsel och mer interaktion mellan medarbetare, utan kan också utmärka er jämtemot konkurrenterna. Men se till att ha klara och tydliga regler och en plan för vad ni ska göra om en kollega eller kund inte fungerar tillsammans med hunden. Med rätt inställning och god förberedelse kan hund på jobbet bli ett lyckopiller för arbetsmiljön – för alla. 

Fler tips för lyckat samarbete med hund på jobbet:

  • Träna hunden på skillnaden på lektid och arbetstid
  • En rejäl rastning innan arbetsdagen börjar håller hunden lugnare.
  • Ta med hundens favoritgodis och låt kollegan ge, om du vill att de ska bli kompsiar
  • Se alltid till att hunden har tillgång till färskt vatten
  • Ta med underlägg till vattenskålen ...
  • En klädrulle kan vara bra om hunden släpper mycket hår
  • Krok med hundhandduk för blött väder är också praktiskt
  • Att vara social kan bli för mycket - även för en hund. Låt den ha en fredad plats. 


Källa: Agria