Distansarbetets vara eller inte vara har aldrig varit mer omdebatterat än nu, även om de flesta förstår att det är här för att stanna. Trots detta tvingar vissa arbetsgivare in sina anställda till kontoren helt eller delvis. De som vant sig vid att själva avgöra varifrån de bäst arbetar gör uppror. Andra arbetsgivare går hela vägen åt andra hållet och stänger sina kontor för att i stället arbeta helt på distans. Men de flesta väljer en mellanväg och försöker förena det som ibland utmålas som två motpoler, kontorsarbetet och distansarbetet, genom att skapa en hybrid arbetsplats.
När man skrapar lite på ytan kring vad som ligger bakom hur olika organisationer agerar är det tydligt att skillnaden främst ligger i hur man ser på och utövar ledarskap och hur man ser på de egna medarbetarnas förmåga att ta ansvar för sitt arbete. Eller skillnader i människosyn om man så vill.
Av Oscar Berg
Här finns mer information om boken Tillbaka till kontoret
Som ett bidrag i den diskussion om detta som förts på främst Linkedin har Oscar Berg delat med sig av illustrationer av typiska beteenden och situationer som kan uppstå på ett kontor. Inläggen har blivit virala och nått hundratusentals. Många känner igen sig, oavsett om de arbetar i Sverige, USA, Indien eller Saudiarabien. Att visa upp anti-mönster och använda humor kan vara effektiva verktyg i ett förändringsarbete, men även hjälpa oss också för att prata om viktiga frågor. Såsom ledarskap och tillit nu när arbetslivet håller på att förändras och många är vilsna i hur de ska agera.
Om författaren
Oscar Berg hjälper, som oberoende konsult, organisationer att arbeta med dessa och andra frågor kring samarbete och framtidens arbete. Han har skrivit flera böcker på dessa ämnen och driver även Digitalt samarbete-podden med medförfattaren till boken Digitalt samarbete - Så skapar vi morgondagens organisationer.