Så investerar du i medarbetarna i tuffa tider - 7 konkreta tips till chefer
PUBLICERAD 20/12/2023
Lästid ca 5 min

Så investerar du i medarbetarna i tuffa tider - 7 konkreta tips till chefer

Varsel, oro och besparingar. Det är tufft för många branscher och företag inför 2024. Men organisationer som ändå investerar i medarbetarna har massor att vinna. Hur satsar man bäst på sin personal? Great Place to Work har sammanställt sju konkreta tips från Sveriges bästa arbetsplatser.

Har ni skurit ner på julfesten, kick-offen i januari och annat som stimulerar och belönar de anställda? I ekonomiskt osäkra tider är det lätt att företag fokuserar helt på att överleva och glömmer hjärtat och kraften i organisationen: Medarbetarna.

Välmående medarbetare – en framgångsfaktor

Genom att i stället sätta dina medarbetare främst kan du både hjälpa dem att hantera jobbets utmaningar och stärka företagets överlevnadsförmåga.

Att investera i medarbetarna är inte bara en etisk handling, det är också en strategi för att öka företagets kapacitet. Genom att främja medarbetarnas välbefinnande kan ledare bygga starka och effektiva team som är redo att möta svårigheter och driva företaget framåt. När medarbetarna mår bra är de mer benägna att ta initiativ, lösa problem och bidra till företagets tillväxt.
Jeanette Bergvall, vd för Great Place to Work i Sverige.

Tips från de bästa arbetsplatserna

Varje år undersöker Great Place to Work arbetsplatskulturen för cirka 20 miljoner medarbetare i 106 länder, däribland Sverige. Bakom studierna ligger över 30 års forskning om vad som utmärker en arbetsplats där medarbetarna är engagerade, motiverade och känner sig stolta både över arbetsplatsen och sina prestationer. De allra bästa organisationerna rankas varje år på nationella listor.


Sveriges bästa arbetsplatser har nästan 50 procent
lägre sjukfrånvaro än genomsnittet i landet.


Nu har Great Place to Work i Sverige samlat viktiga insikter från organisationer som kvalificerat sig på listorna över Sveriges bästa arbetsplatser: Hur gör de för att stötta sina medarbetare i tuffa tider?

Här är sju handfasta råd

  1. Uppmuntra alla att nyttja friskvårdsbidraget
    4 av 10 anställda i Sverige missar att nyttja hela sitt friskvårdsbidrag, enligt en undersökning från Kantar Sifo 2023.

    Sveriges bästa arbetsplatser har fokus på medarbetarnas hälsa, och ser friskvårdsbidraget som en viktig resurs. De erbjuder bidraget och informerar tydligt om förmånen så att det känns enkelt och självklart för medarbetarna att nyttja den.
  2. Träning på arbetstid
    Flera av Sveriges bästa arbetsplatser erbjuder träning på arbetstid för att främja hälsa, gemenskap och arbetslust. På Studieförbundet Vuxenskolan Halland är två av veckans arbetstimmar vigda åt fysisk träning, året om. Träningen är frivillig (om man vill får man jobba i stället)men som en sporre prisas varje år den medarbetare som bäst lyckats variera sin träning och fått in den på ett smart sätt på arbetstid.

    Resultat? Samtliga medarbetare känner en 100-procentig trivsel och stolthet över sin arbetsplats, sjukfrånvaron är i princip noll – och de presterar mycket bra på jobbet. Ett annat exempel är Elvenite – Sveriges bästa arbetsplats 2023 i kategorin medelstora företag –som anlitar en energicoach för att leda rörelsepauser och en massör så att medarbetarna kan boka massage på arbetstid.
  3. Passa på att utveckla personalen
    Om arbetsbelastningen minskar under en period är det extra lägligt att utbilda och utveckla de anställda. På Sveriges bästa arbetsplatser prioriterar man vidareutbildning åt alla.

    Sopra Steria – nummer 1 på listan för stora organisationer 2023 – har flera olika utbildningsprogram för medarbetare och chefer och ett tydligt karriärramverk som gör det enkelt för alla att ta nästa steg, oavsett erfarenhet och kompetens. ”Vi drivs av att skapa långsiktig framgång så att vi kan återinvestera i oss själva, inte minst med utbildning. När individerna växer, växer vi som bolag”, säger Anders Burestig, vd.
  4. Regelbundna individuella samtal
    Rekordmånga svenskar är just nu sjukskrivna för stress, enligt en ny rapport från Försäkringskassan. Men Sveriges bästa arbetsplatser har nästan 50 procent lägre sjukfrånvaro än genomsnittet i landet.

    En av deras viktigaste rutiner för att förebygga ohälsa är regelbundna avstämningar mellan medarbetare och närmsta chef eller HR. En värdefull investering, som fångar upp personer i riskzonen. Man får syn på missnöje och överbelastning, och kan rätta till problem innan de växer sig stora.

    Ett tips från företaget Sentor är ”HR speed dates” – informella möten där medarbetaren över en kaffe kan bolla allt från individuella utmaningar till förslag på förbättringar. Tanken är att HR kompletterar cheferna och i ett tidigt skede kan identifiera missnöje och negativa trender.
  5. Transparent ledarskap
    I oroliga tider spelar ledarskapet stor roll. Cheferna på Sveriges bästa arbetsplatser skapar trygghet genom att vara öppna och tydliga. De informerar om både goda och dåliga nyheter och kommunicerar samma budskap till alla.

    Ett exempel på transparent ledarskap är ledningsgruppen på Studieförbundet Vuxenskolan Halland som efter varje ledningsmöte delar information om vad de diskuterat och beslutat till alla medarbetare. De publicerar informationen direkt efter avslutat möte och uppmuntrar till feedback. De har märkt att när alla får informationen snabbt och samtidigt, svetsas medarbetarna samman och blir mer engagerade.
  6. Biltvätt, frukostbuffé, personalcyklar – bjud på det lilla extra
    Utmärkande för de bästa arbetsplatserna är att ledningen är generös och tänker kreativt kring förmåner åt de anställda. Det kan handla om frukostbuffé, flexibla arbetstider, gåvor och aktiviteter. För en relativt liten kostnad får man medarbetarna att känna sig prioriterade och uppskattade. Tänk på att en ganska liten gest kan skapa stor lojalitet!

    BMW har under hösten satt in extra pengar på personalens lunchkort (de kan dels köpa lunch, dels handla i vanliga matbutiker) för att visa att man är en trygg arbetsgivare i en osäker omvärld där stigande matpriser belastar hushållen.

    Studieförbundet Vuxenskolan Halland ger medarbetarna en extra semestervecka, och när de utvärderat arbetsinsatsen har det visat sig att resultatet blir minst lika bra med sju veckors semester som med sex veckor.

    Sopra Steria erbjuder gratis personalcyklar och massage på kontoret en gång i månaden.

    OilQuick bjuder sina anställda på middag när de jobbar övertid, man kan välja mellan flera restauranger. Medarbetarna kan också boka biltvätt på arbetstid; bilen blir hämtad och återlämnad på arbetsplatsen. En dag före jul arrangerar man julpyssel åt medarbetarnas barn medan föräldrarna kan handla julklappar.
  7. Fira ofta – och alla tillsammans
    Gemensamt för Sveriges bästa arbetsplatser är att de firar både individuella insatser och organisationens framsteg. De gör det regelbundet, som en metod. Det behöver inte vara påkostat, det viktiga är att firandet blir av och skapar stolthet och lagkänsla. Avgörande är att alla medarbetare bjuds in – firande är inget man bara unnar ledningsgruppen eller vissa personer.

Great Place to Work


Fotnot: De företag som nämns i artikeln är alla certifierade som Great Place To Work® och har placerat sig på listorna över Sveriges allra bästa arbetsplatser. För att certifieras krävs att organisationer når ett visst index i en undersökning där alla medarbetare anonymt tagit ställning till över 60 påståenden om sina ledare och sin arbetsplats.