Stort trendbrott efter pandemin: Nu vill vi ha kollegor igen
PUBLICERAD 11/10/2022
Lästid ca 4 min

Stort trendbrott efter pandemin: Nu vill vi ha kollegor igen

Socialt umgänge och kunskapsutbyte med kollegorna prioriterades bort under pandemin. Nu har trenden vänt och vi vill både träffa kollegorna igen och vara tillbaka på kontoret. Det visar en Sifo-undersökning som konsultföretaget Kvadrat låtit göra. Isac Hellwig på Kvadrat kommenterar undersökningen.

Berätta om dig själv. Vem är Isac Hellwig?

Jag brukar kalla mig Intraprenör på Kvadrat. För mig har det aldrig haft betydelse vilken roll jag haft så länge min drivkraft och nyfikenhet fått möjlighet att skapa resultat bortom förväntan. Har alltid gillat när det växer och utvecklas. Att se utvecklingen från ingenting till någonting och vidare är häftigt.

Det var en av anledningarna till att jag startade Inkubik, Kvadrats innovations- och Inkubatorverksamhet. Där arbetar jag med att kultivera entreprenörskap och stötta egenföretagande konsulter att förverkliga sina startup-idéer. Utöver att stötta självförverkliganden arbetar jag på Kvadrat med att återanvända innovationskraften i vår strategi- och affärsutveckling så att vårt ekosystem växer och utvecklas.

Jag har en kanske lite otippad bakgrund för någon som arbetar med konsulter och företagare: Forskarbakgrund inom molekylärbiologi med fokus på neurovetenskap och psykologi. Men jag tror starkt på fördelarna med tvärvetenskaplig kunskap som ger annorlunda perspektiv i en alltmer komplex verklighet. Att vara nyfiken och utforska områden som skiljer sig från mängden skapar förutsättningar för kreativitet och problemlösning.

Kan du berätta om undersökningen?

Undersökningen är del i en ny rapport som vi på Kvadrat tagit fram där vi frågar svenskarna om deras syn på ett lyckligt och hållbart arbetsliv. Vi har också jämfört anställda och egenföretagare för att se om deras svar skiljer sig åt.
Vi på Kvadrat har i över 30 år erbjudit konsulter en möjlighet att vara sin egen, utan att vara ensam, eftersom vi tror på att kombinationen av frihet i en stark gemenskap skapar förutsättningar att må bra. Som ett steg att fortsätta utforska och bygga kunskap har vi de senaste åren gjort ett flertal undersökningar med målet att hitta de bästa insikterna för ett lyckligt och hållbart yrkesliv.

Vilka slutsatser drar du själv från undersökningen?

Trots att många trivs på sina jobb så finns det problem med stress och den långsiktiga arbetssituationen. Vi ser att egenföretagare trivs bättre än anställda och faktiskt har mycket mindre negativ stress. Behovet av frihet i sin yrkesroll sticker också ut tydligt i resultaten, vi ser till exempel att en av tre drömmer om att starta eget företag.


Jag körde hybridvarianten redan innan pandemin och gillar variationen av socialt utbyte och enskilt fokus.


Har du några favoriter?

Att fler ser värdet av gemenskap efter pandemin. Vi är sociala varelser, men ibland behöver vi vara ifrån varandra för att inse vad vi behöver. Jag körde hybridvarianten redan innan pandemin och gillar variationen av socialt utbyte och enskilt fokus. Det följer dessutom vedertagna innovationsprocesser med divergerat och konvergerat fokus. Men bristen på spontan interaktion från omvärlden under isoleringen påverkade mig negativt. De flesta behöver fortfarande en fysisk plats för att utbyta idéer och kunskap, men även för att må bra och utveckla djupare relationer.

Ser du några utmaningar för arbetsgivaren?

Frihet tycks vara central för ett lyckligt yrkesliv och vi vet att lyckliga medarbetare presterar bättre. Därför är det i arbetsgivarnas intresse att möjliggöra frihet. Men ökad frihet kräver även ett större ansvar. Ser därför ett ökat behov av självledarskap hos yrkesmänniskor. Oavsett om det handlar om att hitta balans mellan arbete och fritid när man jobbar hemma. Eller att få saker gjort.

Av: Annika Hegardt


Om undersökningen

Undersökningen visar att en tredjedel (32 procent) av svenskarna värderar social gemenskap med kollegor högre idag än innan pandemin. Även kunskapsutbytet med kollegorna har blivit viktigare (enligt 27 procent). Unga värderar dessa områden mycket högre än äldre.

Det är en stor svängning jämfört med förra året då samma frågor ställdes i en Sifo-undersökning hösten 2021. Då svarade nästan varannan att de tyckte att social gemenskap blivit mindre viktigt jämfört med innan pandemin. Att utbyta kunskaper med sina kollegor ansåg också vara mindre viktigt (enligt 32 procent).

Tillbaka på kontoret

De flesta svenskar är sedan länge tillbaka på kontoret, 43 procent är på kontoret fem dagar i veckan. Och det är man nöjd med. En övervägande andel (65 procent) av svenskarna vill jobba lika mycket på kontoret som de gör idag. Bland egenföretagare är det betydligt färre som är på kontor, 15 procent är till och med aldrig på ett kontor.

Digitala möten fortsätter

De digitala mötena som exploderade under pandemin fortsätter. Idag har sju av tio anställda digitala möten i uppemot 10 timmar per vecka. Egenföretagarna har betydligt färre digitala möten och hälften av dem har inga digitala möten alls.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under juni 2022. Totalt intervjuades 1161 personer i åldern 18-65 år som arbetar på kontor hela eller delar av sin arbetstid, samt 553 egenföretagare. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.