Under eventet diskuterades både gränsöverskridande anställningar, framtidens arbetsplats och hur vi bygger kulturen när det blir allt vanligare att anställa utanför Sveriges gränser.
Vill du se eventet i sin helhet klickar du här.
- Deel hjälper företag att förenkla alla processer och komplexiteten som kommer med internationella anställningar. Detta ger alla möjlighet att jobba för de bästa företagen oavsett var de kommer ifrån berättar Alex Bouaziz, CEO på Deel.
- Vissa människor jobbar bättre i en hybridmodell, vissa jobbar bättre i en kontorsmodell, vissa jobbar bättre i en distribuerad modell. Vi kommer att få se att anställda föredrar olika och därför dras till de företag som jobbar enligt vissa modeller. När det blir enklare att anställa personal internationellt kommer de flesta företag vara öppna för talanger oavsett var de kommer ifrån.
Gränsöverskridande anställningar och jakten på talanger
Under den första paneldiskussionen samtalar Eva Fiskáare, People Development Manager på Sinch, Louise Grabo, generalsekreterare på SweFinTech Association och Daniel Eisenberg, Sverigechef på Deel.
Från panelen:
Daniel: I Sverige har vi ca 7000 startups per år. Detta motsvarar 700 startups per miljon invånare vilket är bland det högsta i Europa. De här bolagen är snabba och agila. Sverige är en spännande marknad där Spotify och Klarna sätter Sverige på kartan.
Louise: Kompetensförsörjningen är en av de absolut svåraste utmaningarna. 91% av våra medlemsbolag behöver nyanställa under 2022. Många har svårigheter att hitta rätt teknisk kompetens. Det finns behov av att skala upp snabbt och då finns tyvärr inte den här kompetensen i Sverige. Vi har bolag som anställt kompetens i Sydafrika och hittat väldigt bra personer där.
Det kommer att bli mer naturligt framöver att man har personer från olika länder. Det är klart att det finns utmaningar. Det kulturella på arbetsplatsen och att man ska känna en tillhörighet. Men jag tror också att mångfald stärker på många sätt när man får uppleva andra kulturer.
Framtidens arbetsplats ur HR-perspektiv
I nästa paneldiskussion får vi insikter från Anna Jägerhorn, Head of Career på Mercer, Eva Fiskáare, People Development Manager på Sinch och Daniel Eisenberg Sverigechef på Deel.
Från panelen:
Anna: Vi lever redan i framtiden. Vi går ifrån att ha en person i ett jobb i ett land med en lön till att lyfta bort de här gränserna och låta talanger flyta genom organisationer in och ut genom olika projekt. Man betalar kanske inte en lön för ett jobb utan går från “paying for skills” som vi säger. Genom de här starka drivkrafterna, digitalisering och demokratisering av organisationer så kommer vi att behöva fundera på att inte tappa fokus på just människorna. De är den viktigaste tillgången.
Det vi går emot är individualisering. Alla vill inte samma sak. Vissa vill jobba var som helst ifrån och vill ha den flexibiliteten. Andra vill vara fem dagar i veckan på kontoret, vill ha stabilitet, vill ha det sociala spelet och vill inte sitta bakom skärmen. Den hybrida varianten är här för att stanna och man behöver se till individen i varje enskilt fall och inte dra alla över en kam. Framförallt nu när vi bygger framtidens arbetsplats så är mångfald en av de absolut viktigaste frågorna. Så fokus på individen och flexibilitet.
Distansarbete och den viktiga kulturen
Avslutningsvis i den sista paneldiskussion samtalar Einar Humlin, förhandlingschef från TechSverige och Emelie Fågelstedt, medgrundare, Svenska Nomader.
Från panelen:
Emelie: Jag har levt hela bilden av att vara digital nomad, inte ha en fast arbetsplats, att vara gig:are och ha flera kunder. Många av de här lösningarna landar i tekniken. De flesta har testat på distansarbete inom de yrken där man har kunnat jobba på distans under pandemin. Det hindret är förbi. Nu handlar det mer om att bygga kulturen och att skaffa dynamiken mellan olika individer så att samarbeten fungerar. Att fortsätta ha den här bilden av att vi är ett team oavsett vilka som är på kontoret och vilka som är på distans och oavsett vem som är gig:are och vem som är fast anställd. Hela den synen på ledarskapet måste vi förändra och även relationen mellan medarbetare.
Einar: Det har gått jättesnabbt, inte bara de anställda som vill åka utomlands och jobba i ett annat land utan också att få hit kompetens som absolut behövs nu. Många frågor är regel relaterade. Ska vi betala pension? Är det kollektivavtal? Vad är det som gäller? De första man vill förändra är anställningsavtalen. Helt klart så måste man titta på nya rutiner, policys och nya förhållningssätt. När det har lagt sig kommer man att jobba med de andra frågorna som ledarskapet, de mjuka bitarna.
Av: Annika Hegardt