12 HR-trender från mässan Personal- & Chef 2022
PUBLICERAD 26/10/2022
Lästid ca 5 min

12 HR-trender från mässan Personal- & Chef 2022

Vad är det senaste inom HR och vilka trender blossar upp inför 2023? I september besökte HRnytt Personal & Chef på Kistamässan i Stockholm för att få svar. Totalt 99 utställare och mer än 1 200 besökare fanns på plats och vi passade på att snappa upp några nya tjänster och produkter för HR. Här är ett axplock.

1. Engagerad personal

För att chefer och ledare verkligen ska kunna få ut någon egentlig effekt utav ledarskapsutbildningar så behöver de utformas på rätt sätt. Det var något HejEngagemang pratade varmt om. Företaget har som vision ett Sverige där vi går till arbetet för att de vill och inte för att de måste. HejEngagemang föreläste också på Ledarskapscenen och berättade om kraften i ett starkt medarbetarengagemang och hur man skapar en välmående och högpresterande organisation över tid. Så där har vi det igen – orden välmående och högpresterande i samma mening. Kanske en trend?

2. Välmående och högpresterande dream-team

Det var rubriken på Orcanas inspirerande samtal på Knowledge och inspirationscenen, där intresset var stort och salen snabbt fylldes. Föreläsare Monica Halldin delade egna erfarenheter och pratade bland annat kring vikten av att använda både det inre- och yttre ledarskapet i sin chefsroll. Det inre ledarskapet fick publiken sätta på prov, genom att blunda medan de blev guidade av Monica. Kanske blir just inre ledarskap modeorden för 2023?

3. Syn- och hörselhälsa

Det är inte alla inom HR som har koll på vilka villkor som gäller för bildskärmsglasögon. Men Synsam var med på mässan och berättade mer. De hade också med sig en autorefraktor – en syndator där man kan göra en slags för-mätning av ögonen – som bara tar några minuter och talar om hur dina ögon mår. Synsam gav råd om ögonhälsa, smarta skärmtips och delade ut goodiebags. Synsam erbjöd också marknadens ledande hörselskydd som dämpar skadligt buller – samtidigt som talfrekvenser och ljudkvalitet behålls intakt.

4. Fokus på pauserna

Nu när de flesta är tillbaka på kontoret igen efter pandemin fortsätter det vara trendigt att ta extra väl hand om sin personal. Selecta fanns på plats på mässan och erbjöd kaffe-, te- och matlösningar tillsammans med leverantören Tekompaniet. Extra intressant var deras smarta kylar med viktkänsliga hyllor – en teknik som ett Borås-företag ligger bakom.

5. Hälsosam alkholkultur på arbetsplatsen

En annan intressant trend vi med glädje såg på mässan var medvetenheten kring personalens hälsa. Bland annat har svenska bolaget Albus Care utvecklat en smart teknologi för att kunna underlätta hanteringen av alkoholproblem. De berättade att hela 700 000 svenskar lider av missbruk eller är beroende av alkohol och att hela ca 80% av dem finns i arbetslivet. För att fånga upp och förebygga problem erbjuder Albus bland annat nykterhetstester på distans liksom vård och stöd.

6. Digitala lön- och HR-processer

En annan av utställarna på Personal & Chef var Kontek som presenterade sina webbaserade lösningar för lönehantering och HR-tjänster. Konteks försäljningschef Marlene Hartvigson och HR-konsult Marlene Stenqvist föreläste om framtidens utmaningar inom Lön & HR och fokuserade på fördelarna med att digitalisera HR-avdelningen. Digitalisering fortsätter alltså, inte helt oväntat, vara en stark trend.

7. Längtan till kontoret

Flexibla arbetsplatser har sedan pandemin fortsatt trenda. AcelQ menar att här måste vi tänka annorlunda när det gäller inredning av våra nya kontor och inte bara gå i samma gamla fotspår. Fokus på medarbetare, trivsel, effektivitet och teknik är framgångsfaktorer. Att komma in till kontoret måste vara enkelt och roligt. Här lyfte de saker som att kunna boka parkering via mobilen, välja den plats man vill sitta vid och boka konferensrum enkelt. Även lösningar där du själv ”checkar in” vid ditt skrivbord och automatiskt får de inställningar och verktyg du behöver var en intressant nyhet.

8. Stjärnorna inspirerar

Hälsa är i fokus på dagens arbetsplatser. I IMRs monter fick arbetsgivare hjälp att erbjuda hälsorådgivning till medarbetarna för att öka deras välmående, minska stress och förebygga risken för sjukskrivningar. Mats Sundin, som är grundare till företaget talade från ledarskapsscenen tillsammans med VD Charlotte Berg om hållbara medarbetare. Therese Alshammar, som är key account manager på IMR, utgick från sin tid som en av världens främsta simmare när hon berättade om hur alla kan arbeta för hållbar. En härlig trend verkar vara duktiga idrottsstjärnor som delar sin samlade kompetens för att skapa hälsosammare företag.

9. Ökad satsning på coaching

Många företag planerar att öka sin satsning på coaching inom de närmaste åren. CoachHub är ett globalt företag med HQ i Berlin som är en scale up i dagsläget, det här var första gångenCoachHub stod på en mässa i Sverige. Företaget deltog i intressanta samtal om aktuella utmaningar inom personalutveckling. Genom digital coaching hjälper de till att återuppfinna personlig utveckling utifrån individuella, kollektiva och organisatoriska faktorer. Metoden har tagits fram i Coaching Lab som består av ledande experter och CoachHub använder den senaste forskningen inom beteendevetenskap och så kallad positiv psykologi. På mässan presenterade de coachingsplattformen som finns på över 60 språk till fler än 500 företagsklienter på 6 kontinenter.

10. Molnbaserade tjänster

Snabbväxande HR-techbolaget Benify fanns också på plats på Personal & Chef med sina molnbaserade förmåns- och medarbetarplattform som kan ge ökat engagemang, effektivare kommunikation och minskad administration. Här finns också ett integrerat kommunikationsverktyg, en digital lösning för kvittohantering och en mobilapp med tjänst för pensionsrådgivning.

11. Lösningar efter behov

CatalystOne var också på plats med mässans största monter R:20 vid Digital & Tech-scenen. Deras kund Resurs Bank höll dessutom ett föredrag om sin digitaliseringsresa på onsdagen. Med oss i montern hade dom även sin partner Prasinum.

CatalystOne är en omfattande, molnbaserad HCM software suite som stöder alla HR-funktioner, från Core HR till Talent & Succession och Continuous Performance. Den modulbaserade designen innebär att deras lösningar kan kombineras och konfigureras efter behov, för att uppfylla kraven hos varje unik organisation. Deras kunder återfinns inom de flesta branscher och utgörs av bolag med såväl nationell som global etablering, med systemanvändare över världens alla kontinenter.

12. Rätt person på rätt plats

Sist men inte minst tyckte vi oss snappa upp en hel del prat om rätt medarbetare på rätt plats. Bland annat i Skills monter, ett modernt kompetensföretag som fanns på plats för att presentera sitt utbud inom rekrytering, bemanning, HR-tjänster och kompetensutveckling. Deras kundbas finns främst inom teknik-, IT och industriföretag.

Vill du veta mer och se samtliga utställare på Personal & Chef 2022 – klicka här.