Distansarbete - en ständigt aktuell fråga
PUBLICERAD 7/10/2024
Lästid ca 3 min

Distansarbete - en ständigt aktuell fråga

Frågan om distansarbete fortsätter att vara aktuell och efter pandemin är det många som har vant sig vid att jobba hemifrån. Personios nya undersökning, Workforce Puls 2024, visar dock att synen på var arbetet ska utföras går isär mellan medarbetare och arbetsgivare.

Frågan om distansarbete splittrar medarbetare och arbetsgivare. Enligt en ny undersökning uppger en tredjedel av medarbetare i Sverige att det är bortkastat med tid att åka in till kontoret, samtidigt som majoriteten av arbetsgivarna vill se de anställda på plats 3-5 dagar i veckan. Nästan var tredje anställd uppger dessutom att de skulle sluta om deras arbetsgivare krävde kontorsnärvaro mer än tre dagar i veckan. Ser man till de yngre respondenterna är siffran 40 procent.

I samma studie menar majoriteten av de tillfrågade HR-ansvariga att medarbetarna ska vara på plats 3–5 dagar i veckan (60%) och vanligast är att de ska jobba från kontoret 3–4 dagar i veckan (39%). En knapp tiondel uppger att det räcker om medarbetarna kommer in till kontoret ett par gånger i månaden. HR-cheferna säger även att just hantering av distans- och hybridarbete är en av deras största utmaningar under de kommande 12 månaderna.

Ha en aktiv diskussion om distansarbetets för- och nackdelar

Flerparten av HR-cheferna (65 procent) i studien, berättar att de har gjort en formell begäran till medarbetarna att återvända till kontoret efter pandemin.

– Att tre av fyra HR-chefer uppger att de tillfrågat sina medarbetare inför arbetet att ta fram en policy kopplat till hur organisationen ska arbeta på distans respektive på kontoret efter pandemin borde vara ett glädjande resultat. Men när en tredjedel (33 procent) av medarbetarna säger att så inte var fallet, framstår det som att ledning och medarbetare misslyckats med sin kommunikation i frågan, säger Maria Duni, Nordenchef på Personio.

Studien tydliggör att frågan om var arbetet ska utföras fortsätter vara aktuell. Marias tips är att hålla dialogen levande om distansarbetet och dess för- och nackdelar.

– Generellt finns en tillit till att jobba på distans i Sverige, vilket vår undersökning bekräftar. En tredjedel av de HR-ansvariga säger att de oroar sig för att medarbetarna inte anstränger sig tillräckligt när de jobbar hemifrån. Samtidigt som närmare hälften (48%) av medarbetarna anser sig vara mer produktiva när de jobbar just hemma jämfört med 43% som menar att de är mer produktiva på kontoret. Detta är något man behöver prata om internt och dela en nyanserad bild av fördelarna respektive nackdelarna med olika sätt att arbeta. Fastän kontoret spelar en viktig roll för samarbete ansikte mot ansikte och för att bygga sociala kontakter, är flexibelt arbete här för att stanna. I slutändan bör beslut om detta fattas med företagets framgång i åtanke, men noggrant balanseras mot de anställdas behov och preferenser, avslutar Maria Duni.

För ytterligare analyser och resultat från studien, ladda ner Personios “Workforce Pulse 2024” här. Observera att pdf:en presenterar de europeiska siffror som även inkluderar de svenska respondenternas svar.

Metodik: Studien genomfördes av Censuswide på uppdrag av Personio mellan den 18 april och 1 maj 2024. Två undersökningar genomfördes, en med 7 046 medarbetare i Sverige, Storbritannien, Spanien, Nederländerna och Tyskland, och en med 3 509 beslutsfattare inom HR på företag i samma länder. Alla respondenter är från företag med mellan 10-2 000 medarbetare. Respondenterna i Sverige består av 1002 medarbetare och 500 beslutsfattare inom HR.


Om Personio

Personio är en allt-i-ett HR-plattform som frigör människors potential i små och medelstora företag. Med ett förtroende hos över 12 000 organisationer med över 1 miljon medarbetare tillsammans driver Personio produktiviteten hos HR-team, chefer och medarbetare genom att förbättra HR-processer och stärka medarbetarupplevelsen. Vår produkt utvecklas ständigt och gör Personio till det självklara valet för organisationer som vill uppgradera sin medarbetarplattform såväl nu som i framtiden.