Hemligheten bakom trygg lönerapportering

Lästid : 2 min

Hemligheten bakom trygg lönerapportering

Lönehantering handlar inte bara om rätt lön, utan också om rätt rapportering. Så här följer du alla regler både smidigt och tryggt.

En kärnprocess inom lönearbetet är rapportering till olika myndigheter och instanser. Det är obligatoriskt för i princip alla företag. Som löneadministratör är det viktigt att ha koll på vad som ska rapporteras och när, annars kan anställda och företaget bli betalningsskyldiga.

Lönerapportering ska vara både smidigt och tryggt. Det anser Adam Wetterstrand som är löneexpert på Visma Spcs med många års erfarenhet inom området. Han vet vilka utmaningar löneadministratören möter varje dag.

– Inom lön är det i synnerhet statistik som rapporteras i olika syften. Det är ibland knepigt att veta vilka siffror som ska finnas i de olika rapporterna och när de faktiskt ska rapporteras. Det handlar om allt från lönestatistik till skattepliktiga utgifter, säger Adam Wetterstrand. 

När det inte får bli fel. Upptäck Visma Lön Smart.

Svårt att hålla koll – men hjälp finns

Att få med sig alla besvärliga beräkningsformler för att få ut rätt uppgifter är inte alls självklart. Det här är ett problem, men det finns verktyg som bekymmersfritt stöttar processerna. 

– Vi vet, rapportering är tungt och blir ibland fel. Här är ett löneprogram din bästa vän. Det hjälper dig med rapportens innehåll och hur uppgifterna ska redovisas. Om fel uppstår är de enkla att åtgärda. Du kan smidigt korrigera i programmet för att generera nya korrekta rapporter att skicka in, säger Adam Wetterstrand. 

Ett exempel på tyngre rapportering, som många administratörer kämpar med, är semesterårsavslut. Det här är extra viktigt att ha koll på. Semester är något varje anställd förväntar sig ska bli rätt, dessutom behöver företag ha kontroll på sina semesterskulder. 

– Det är olika aspekter att tänka på. Du behöver bland annat säkerställa att tidigare semester har tagits ut och att frånvaro registrerats, men därefter hanterar programmet semesterårsavslutet. Du får korrekt semesterskuld och de anställda rätt semester, förklarar Adam Wetterstrand.

Den största fördelen

– I långa loppet handlar det om att jobba hållbart, effektivt och att minimera risken för fel som kräver administrativ tid och stress. Ett löneprogram hjälper dig att bli papperslös, det hjälper dig att automatisera och det ger dig trygghet i att saker blir rätt, utan möda. Det är hållbart företagande, både för företaget i sig och företagets anställda. Har du “ordning och reda, blir det pengar på fredag”, avslutar Adam Wetterstrand.

5 snabba om rapportering i löneprogram

-    Slipp krångliga beräkningsformler

-    Lätt att korrigera eventuella fel

-    Olika rapporter på samma ställe

-    Full kontroll över processerna 

-    Effektivt och tidsbesparande

Därför ska programmet göra jobbet – 5 starka anledningar!


Om Visma Spcs

Flest småföretagare i Sverige väljer Visma Spcs för sin bokföring, fakturering och lönehantering. Visma Spcs webbaserade löneprogram, som integrerar bokföring och lönehantering i samma system, heter Visma Lön Smart.