Ny podd på HRnytt - HR-spanarna

Lästid : 3 min

Ny podd på HRnytt - HR-spanarna

Vad kommer egentligen att hända 2022 i HR-världen? I podden HR-spanarna låter Eric Matsgård HR-experter mötas för att diskutera restriktioner, hybrida arbetsplatser, det stora rekryteringsbehovet och andra aktuella ämnen.

I det första pilotavsnittet av HR-spanarna pratar Eric Matsgård med Cecilia Forzelius, idag HR-chef på Nobia, och med 20 års erfarenhet inom HR. Valerie Binner Senior Vice President på HR för DeLaval, som arbetar med 5000 anställda i över 40 länder och Caroline Redare HR-chef för Inrego, med mångårig kunskap inom HR-sektorn.

Berätta om dig själv. Vem är Eric Matsgård?

Jag är 51 år och bor i Stockholm. Jag har en bakgrund som managementkonsult, affärs- och produktutvecklare, VD i över 20 år för bolag med digitala tjänster och produkter. 2016 började jag som produkt- och marknadschef på SD Worx Nordic (fd Aditro) med uppdrag att modernisera och digitalisera HR och Lön för våra kunder i Norden.

Berätta om bakgrunden till podden HR-spanarna

När Aditro blev uppköpt och integrerat i SD Worx blev det naturligt för mig att lämna bolaget till de nya ägarna. Men jag har hjärtat kvar i HR, så jag frågade mig själv: “Hur kan jag göra ett bokslut över mina erfarenheter inom HR?” “Vilka smarta och kloka människor har jag träffat under åren som tänker mycket på framtiden inom HR?” Resultat blev att jag samlade ihop mina nya 'spanare' och samtalade om hur de ser på trender och dilemman inför 2022. Det blev första avsnittet av podden.

Berätta mer om första pilotavsnittet. Vad kan vi se fram emot?

Vi tar avstamp i spanarnas roller som HR chefer under pandemin. Vi diskuterar vilka frågor de fått hantera och hur deras organisationer arbetat med dessa utmaningar. Vi pratar om utmaningen att vara chef i dessa tider, om ojämlikheten mellan de som kan jobba hemma och de som måste till arbete. Vi spanar in i framtiden och försöker hitta trender och viktiga HR-frågor som kommer påverka oss 2022. Och sedan avslutar vi med lite konkreta tips på saker att göra under 2022 för att hantera ytterligare ett pandemiår.

Kan du nämna något i första pilotavsnittet som du känner lite extra för?

Förebilden för podden är ju Spanarna i Sveriges Radio P1 och deras format. Så jag försöker få 'mina' spanare att verkligen hitta vilka fenomen som är intressanta i HR-världen. Så just den programpunkten tyckte jag blev riktigt bra, men de skall vässas ytterligare till nästa avsnitt.

Vad är din vision med podden under 2022?

Jag tänker att vi, baserat på feedback från lyssnarna i de följande avsnitten, skall gräva djupare i några ämnen som många HR intresserad går och funderar kring. Vi får se vad det blir, men jag tror att 'det omöjliga ledarskapet' och 'nya sätt att organisera sina team' kommer bli spännande att grotta ner sig i. Vi får se vilka kommentarer vi får på premiäravsnittet.

Lyssna på pilotavsnittet: Hur kan du möta årets HR utmaningar?


Om HR-spanarna

I podden HR-spanarna möts HR-experter för att diskutera restriktioner, hybrida arbetsplatser, det stora rekryteringsbehovet och andra aktuella ämnen. Podden HR-spanarna sker i samarbete med Eric Matsgård och SD Worx (tidigare Aditro) som är en ledande leverantör av lön- och HR-tjänster. Med kunder i 150 länder stöttar de företag med effektiva lönefunktioner, digitala HR-lösningar och smarta processer som underlättar för chefer, HR och medarbetare.