Brist på utveckling
De flesta av oss vill ständigt utvecklas och lära oss nya saker, det ligger i vår natur. Kunskap och utbildning ger självförtroende och får oss att utvecklas mot nya mål. Erbjuder inte arbetsplatsen möjligheter till kompetensutveckling och att klättra i karriären söker vi oss snart vidare – för att nå nya utmaningar.
Dåligt ledarskap
En god relation till chefen är en stark faktor när medarbetaren får andra erbjudanden och står i valet mellan att stanna på sitt jobb eller välja att byta. Men dåligt ledarskap kan också vara relativt. Självklart kan du som ledare göra en hel del genom att utveckla ditt ledarskap och bli en ännu bättre chef, men olika ledarskapsstilar passar olika typer av människor och upplevelsen kan därför variera.
Osäkerhet
Visst är det spännande att jobba i en mindre verksamhet eller med en helt ny produkt, men det är också förknippat med mycket osäkerhet. Att inte veta om ditt arbete kommer finnas kvar om en månad kan bli otroligt stressande och då tenderar vi att söka oss vidare. Brist på stabilitet kan helt enkelt få många medarbetare att byta till något tryggare.
Underskattad kompetens
I en organisation där man känner sig förbisedd och inte får utnyttja sin kompetens till fullo känner sig många underskattade. Det tär i längden på självförtroendet och underskattade medarbetare har en tendens att byta jobb för att istället hitta en arbetsgivare som uppskattar dem.
Svårt med livsbalansen
Något av det viktigaste för medarbetarnas hälsa är balansen mellan arbete och fritid. En flexibel arbetsplats ger kontroll till medarbetaren över när och hur de vill jobba och underlättar vardagen. Arbetsplatser som är onödigt rigida i sina direktiv kommer snart börja få problem och medarbetarna fundera på om det finns andra arbetsgivare som kan hjälpa dem skapa en bättre livsbalans.
Källa: Manpower, IHM, Monster