Så får du tillgång till duktiga medarbetare

Lästid : 3 min

Så får du tillgång till duktiga medarbetare

Söker du personal som alltid kommer i tid och engagerar sig lika mycket i lagerhyllan som i teamets samlade framgångar?

Ett samarbete med Försvarsmakten innebär att du får tillgång till duktiga medarbetare samtidigt som du bidrar till att försvara det som gör Sverige till Sverige.

  • Att dela personal med Försvarsmakten innebär ett utbyte som utvecklar såväl den enskilde individen som din verksamhet.   
  • Du får individer med handlingskraft, samarbetsförmåga, självständighet och ansvarstagande.
  • Försvarsmakten samarbetar redan idag med ett stort antal arbetsgivare som anställer de som valt ett deltidsengagemang i Försvarsmakten.
  • Som medarbetare ger ett engagemang i Försvarsmakten goda karriärmöjligheter och är en bra merit

Läs mer om hur du kan samarbeta med Försvarsmakten om personal här

Säkerhetsläget i norra Europa är allvarligare än på länge och vikten av ett välrustat försvar har blivit allt tydligare efter invasionen av Ukraina. Försvarsmakten växer idag kraftfullt och för att lyckas med tillväxten samarbetar man idag med andra arbetsgivare kring den personal som inte jobbar heltid i Försvarsmakten. En av många arbetsgivare som är med i samarbetet är Saab.

Genom att samarbeta med Försvarsmakten om personal får Saab motiverade anställda med en ovärderlig förståelse för hur företagets produkter fungerar i verkligheten. Eftersom Europas nya säkerhetsläge även påverkar Sverige ska den här personalen i händelse av kris eller krig också snabbt kunna tjänstgöra i Försvarsmakten vid behov.

Civilingenjören Marias dubbla karriärer

Saabs anställda får via samarbetet med Försvarsmakten öva i miljöerna där vapensystem, sensorer och navigationsutrustning används och utveckla smartare och bättre system för försvarsindustrin.  

– Det är nyckeln till framgång för Saab, säger Anders Westerdahl, chef för Land systems på Saab.

En av dessa personer med dubbla jobb är Maria. Hon är civilingenjör i industriell ekonomi och projektledare på Saab – men är också deltidsanställd i Försvarsmakten som reservofficer.

När Maria tjänstgör i Försvarsmakten fyller Saab ut hennes lön.

– Det ger mig en unik inblick som slutanvändare för de produkter vi tillverkar. Att förstå hur allt hänger ihop och få möjligheten att komma ut från kontoret ibland gör också mitt jobb roligare, säger Maria. 

Att kunna kombinera de olika rollerna ger hennes arbetsgivare mycket, men varför väljer Maria att ha dubbla engagemang? Kanske finns svaret i hennes ambition att utvecklas, utmana sig själv och viljan att bidra. 

– Jag har höga krav på mig själv att prestera bra, det kanske kommer från att jag varit simmare på elitnivå. Det är också viktigt för mig att få bidra till något som är angeläget för Sverige och gör skillnad för många, säger hon. 

Anders Westerdahl på Saab förklarar varför de vill ha fler anställda med koppling till Försvarsmakten med att det personliga ledarskap man övas i där går att överföra direkt till Saab. 

– Det ska vara vinna-vinna och Saab vill ta ett samhällsansvar i byggandet av landet Sverige och dess försvarsförmåga, säger Anders.

Hur då?

– Har vi kompetenser som Försvarsmakten har behov av så låt oss dela på dem. Vi vinner genom att få in miljökunskapen i företaget, individen vinner på att den får kompetensutveckling och en omväxlande vardag. Lirar det där så är det alldeles perfekt, säger Anders.

Samarbeta med Försvarsmakten

Söker du personal som bryr sig mer. Människor med bakgrund eller deltidsengagemang i Försvarsmakten har handlingskraften, samarbetsförmågan, ansvarstagandet och det större perspektivet.

Läs mer om hur du kan samarbeta med Försvarsmakten om personal här