En fjärdedel av alla tjänstemän oroar sig över att inte bli återbetalda för egna utlägg
PUBLICERAD 21/3/2023
Lästid ca 2 min

En fjärdedel av alla tjänstemän oroar sig över att inte bli återbetalda för egna utlägg

Svenskarna stressar allt mer över privatekonomin, och utläggen gör inte saken bättre. Tjänstemän ligger ute med tusentals kronor per år och oron över att inte få betalt i tid, eller över huvud taget, är mer utbredd i yngre åldersgrupper och bland kvinnor. Är det dags att tänka om kring egna utlägg?

Det tuffa ekonomiska läget påverkar oss i vardagen. Plötsligt räknas varje krona. Marginalerna är små, mindre än på väldigt länge, och att betala för kundluncher och tjänsteresor svider i plånboken. Oron stiger; vad händer om utläggen inte återbetalas i tid? Särskilt för de 7 procent som har mindre än 10 000 kronor sparat på banken.

Våra relationer sätts på prov

Kärleken påverkas också. En av de vanligaste orsakerna till konflikt i svenska parförhållanden är ekonomi. Bråken grundar sig ofta i oron över hur pengarna ska räcka till. I Pleos undersökning visade det sig att över en fjärdedel av alla tjänstemän oroar sig över att inte få egna utlägg i tjänsten återbetalda. I den yngre åldersgruppen är siffran 42 procent.

Många förlorar 1 000–10 000 kronor per år

Det är egentligen inte så förvånande, för det är inga småpengar det handlar om. 16 procent av tjänstemännen tappar bort kvitton eller glömmer att lämna in dem i tid, vilket kostar dem mellan 1 000 och 10 000 kronor per år. 18 procent förlorar lika mycket, men av anledningen att processen för att registrera utlägg är för tidskrävande. Så, utlägg eller ren kostnad? Det är frågan.

Risken att uppfattas som girig skrämmer

Utöver att många tjänstemän saknar en smidig utläggsprocess och en tydlig utgiftspolicy, vill de heller inte verka snåla eller giriga. För det är de villiga att betala för saker i jobbet utan krav på återbetalning. Undersökningen visar att framför allt kvinnor drar sig för att registrera egna utlägg i tjänsten. Det gäller allt från kundmiddagar och utbildningar till kontorsmaterial och branschtidningar.

Vad kan du som arbetsgivare göra för att lindra oron?

Erbjud snabbare återbetalningar, tydligare utgiftspolicy och smidigare rapportering. Med rätt underlag och goda råd från de som gjort resan före dig, har du verktygen som krävs för att skapa en lugnare jobbvardag för dina medarbetare.

Läs hela rapporten och få handfasta tips

Ladda ner rapporten ”Egna utlägg: Har attityden förändrats?” så får du tar del av Pleos undersökning. Här kan du läsa mer om rädslorna kring egna utlägg, diskussioner kring det tuffa ekonomiska läget, praktiska tips för smidiga återbetalningar och mycket mer.Ladda ner rapporten här.