Fem faktorer som ökar engagemang, välmående och prestation!
PUBLICERAD 14/1/2025
Lästid ca 3 min

Fem faktorer som ökar engagemang, välmående och prestation!

Ledarskapet spelar en otroligt stor roll för medarbetarnas upplevda engagemang, välmående och prestation. Mycket större än vad du kanske tror! Antingen tycker man att rollen som ledare är betungande och jobbig, eller så känner man att man har en helt otroligt häftig roll, där man har fantastiska möjligheter att få medarbetare att både må och prestera bra.

"Medarbetare som känner sig sedda/värderade av sin chef är 60 procent mer benägna att svara att de är motiverade att göra sitt allra bästa för sin arbetsgivare."
Psychologically Healthy Workplace Program

Det är nämligen där allt börjar, att man i sitt ledarskap stöttas i att våga gå från det mer traditionella ”styra och kontrollera” till att ”visionera och involvera” och ge medarbetare både förtroende, rätt förutsättningar och superkrafter. Då kan man inte bara stirra sig blind på siffror. Är man ledare måste man älska människor, deras drivkrafter och vad som får dem att prestera och må bra.

Här kommer fem viktiga områden att fokusera på:

1. Chefens viktigaste uppdrag är att utföra nyckelbeteenden som främjar medarbetarnas målbeteenden!

I sin roll som ledare handlar det om att bana vägen och underlätta för andra att göra ett bra jobb och uppnå de mål ni står inför. I en av de mest välgjorda studierna kring engagemang (Amabile & Kramer, 2011) som sträcker sig över 14 år och över 12 000 individuella arbetsdagar så var chefens förmåga att ”supporting work progress” den allra viktigaste faktorn för engagemanget. Så rollen som ledare innebär i mångt och mycket att agera ”möjliggörare” för teamet. Då gäller det också att agera som en.

2. Var schysst. Var schysst som attans rent utav!

Goda relationer på arbetet är otroligt viktigt för att få oss motiverade och prestera bra. Se till att lyssna med intentionen att förstå. Få dina kollegor att känna att deras åsikter räknas, är värdefulla och strössla med uppmuntran som om det vore födelsedag, namnsdag, påsk och julafton på en och samma gång.

3. Skapa tydliga och engagerande mål!

Som ledare bör man inte bara fokusera på att sätta högtravande resultatmål. De måste också brytas ner till konkreta aktiviteter/delmål, det vill säga ”vad” ni ska göra och ”hur” ni ska göra för att lyckas uppnå resultatmålet. Och se för allt i världen till att man som medarbetare får vara med att påverka det där viktiga ”hur:et”. Involvering är ett av de effektivaste verktygen för att också skapa engagemang och ”action” i linje med de målbilder ni står inför.

4. Följ upp ”slitet” i första hand och resultatet i andra!

Vissa stirrar sig blinda på Excelfilen medan andra uppmuntrar, stöttar och följer upp det man faktiskt ska göra för att lyckas nå målen. Det är de sistnämnda som är vinnarna, det är de som kommer att le lite extra när de väl spanar in Excelfilen, framför allt sista raden.

”Endast 14 procent av medarbetarna anser att det man mäter och följer upp inspirerar dem till att förbättra sitt dagliga arbete.”
Gallup 2018

Gällande uppföljning finns det en enorm förbättringspotential. Vi måste bli mycket bättre på att uppmuntra, följa upp och återkoppla ”slitet” i första hand. För resultatet, ja, det är ju bara en konsekvens av slit och hårt arbete.

5. Skapa trygghet!

Som ledare måste man se till att kollegorna känner sig trygga på arbetsplatsen. Att de uppskattas minst lika mycket för sin person som sin prestation. Ingen mår bra eller presterar bra på sikt genom att piskan viner titt som tätt. Därför behöver ni fokusera på att skapa trygga relationer med en hög grad av omtanke där ni utvecklas, lyckas men även misslyckas tillsammans. Det skapar både högre effektivitet och lojala, glada medarbetare.

Lycka till!

Johan Book, organisationsutvecklare på HejEngagemang


Vill du ta ditt arbetsliv till nästa nivå och lära dig om hur du kan arbeta med att skapa förutsättningar för ett ökat engagemang i din organisation?

Säkra din plats på MasterClass Engagemang, en utbildning i samarbete mellan HRnytt och HejEngagemang. Lär dig hur du skapar en högpresterande och välmående organisation genom evidensbaserad arbetspsykologiforskning, praktiska verktyg och erfarenhetsutbyte.

Utbildningen startar den 5 mars 2025 och inkluderar fyra digitala träffar och en fysisk examensdag i Stockholm. Platserna är begränsade, så säkra din plats redan idag.

Anmäl dig här till MasterClass Engagemang »