Har du ett coachande eller ett manipulerande ledarskap?
PUBLICERAD 18/3/2024
Lästid ca 2 min
Krönika

Har du ett coachande eller ett manipulerande ledarskap?

För många år sedan coachade jag en linjechef som var missnöjd med sin situation och särskilt sin närmaste chefs beteende. Han kände inte att han fick det stödet han behövde för att kunna växa i sin roll.

Efter en stunds ältande frågade jag:

”Så vad sa hon när du berättade om hur du känner dig?”
”Umm, alltså… jag har inte sagt något till henne. Tycker du att jag borde göra det?”
”Hur ska hon annars kunna veta vad du känner, och göra något åt det?”
”Ja… jo… jag borde nog prata med henne…”

Strax efteråt var samtalet över.

Jag kände mig kluven efteråt. Visst skulle chefen komma framåt snabbare. Men gick jag för långt? Antagligen. Det blev manipulativt.

Min intention var god. Jag ville verkligen hjälpa honom framåt och han var kvar i den metaforiska rondellen varv efter varv istället för att välja avfart. Men när jag inte ens föreslog en väg framåt utan bara antog att han gjort saker så gick jag för långt. I alla fall ur ett rent coaching-perspektiv.

Finns det en risk att du som anammat det coachande ledarskapet, riskerar att bli manipulativ? Att du försöker styra medarbetaren att komma fram till ”ditt rätta svar”? Att du missar chansen att få medarbetaren att växa och istället låtsas att det är coaching när det egentligen är en mjuk ordergivning?

Den goda intentionen blir inte alltid den goda kommunikationen. Om jag kunde göra om det samtalet skulle jag välja en eller flera av de här vägarna:

  • Utforska vägar
    ”Vilka olika val har du att ta dig framåt? Vad är för- och nackdelarna med dem?”
  • Fråga om tillåtelse
    ”Jag får bilder/processer/modeller i mitt huvud när du berättar. Får jag dela dem med dig?”
  • Rådgör
    ”Hur skulle det vara för dig om du faktiskt pratar med chefen och berätta hur du känner?”

Alla dessa är rakare än den kommunikationsväg jag valde den gången för länge sedan. Jag tror att jag endast lyckades med att få chefen att känna sig dum. Det är exakt motsatsen till vad jag vill.

Tur för mig att jag vill förbättras och förhoppningsvis är både bättre och klokare idag. I år när mitt bolag fyller 20 år släpper jag en bok med 100 tankar om ledarskap där mina krönikor här i HRnytt finns med. Min undertitel har arbetsnamnet: ”Från geni till lite mindre dum” …

Tack för att du läser mina tankar //Antoni Lacinai


Om Antoni Lacinai

Antoni Lacinai är en av Sveriges populäraste föreläsare inom kommunikation, arbetsglädje, kundbemötande och ledarskap. Du bokar honom lättast via lacinai.se. Följ honom också på LinkedIn för fler insikter om kommunikation och motivation.