Hur mår era ledare, egentligen?
Foto: Tomas Lydahl
PUBLICERAD 6/8/2024
Lästid ca 3 min
Krönika

Hur mår era ledare, egentligen?

I en värld där prestation och framgång ofta mäts i konkreta resultat och snabba beslut, glömmer vi lätt bort den mänskliga faktorn – särskilt när det gäller våra ledare.

En undersökning av Chef.se visade att sju av tio chefer mår så pass psykiskt dåligt att det påverkar deras arbetsförmåga negativt. Detta innebär inte bara att de har svårt att fullfölja sina arbetsuppgifter, utan också att de lider av sömnproblem, stress och ibland ångest och depression.


Många chefer arbetar långa dagar utan tydliga gränser mellan arbete och fritid.


Orsakerna till denna utbredda ohälsa är många och komplexa. Stress och bristande återhämtning är huvudorsakerna. Många chefer arbetar långa dagar utan tydliga gränser mellan arbete och fritid, vilket kan leda till en konstant hög stressnivå. En tredjedel av cheferna känner att de inte har tillräckligt mandat i sin roll, vilket ytterligare förvärrar situationen. När chefer upplever brist på kontroll över sin arbetssituation skapas en negativ inre dialog som framkallar stress som kan leda till allvarliga hälsoproblem.


På individnivå kan chefer behöva lära sig att återhämta sig.


Den psykiska ohälsan bland chefer speglar inte bara individuella problem utan kan också vara en indikator på organisatoriska brister. När ledare mår dåligt, påverkas hela organisationen negativt. Det blir en ond cirkel där chefers dåliga mående leder till sämre ledarskap, vilket i sin tur påverkar medarbetarnas välbefinnande och produktivitet.


Stress, press och oro kommer ifrån hur de tänker
kring olika situationer och omständigheter.


För att bryta denna negativa trend krävs både individuella och organisatoriska insatser. På individnivå kan chefer behöva lära sig att återhämta sig mentalt och få tillräckligt med vila.

Vidare är det viktigt att få dem att förstå varifrån deras dåliga mående kommer – deras inre dialog. Stress, press och oro kommer ifrån hur de tänker kring olika situationer och omständigheter. Beviset på det är att vissa dagar är de inte lika stressade som andra dagar, trots att arbetsbördan och situationen är densamma. Anledningen är att de tänker olika från dag till dag. Att omplacera, dra ner på deras arbetsbörda eller andra åtgärder håller inte i längden eftersom de inte är källan till problemet.


Att vara chef innebär inte bara att leda andra, utan också att kunna leda sig själv.


Organisatoriskt måste företag skapa en kultur där psykisk hälsa prioriteras och där chefer får det stöd och de resurser de behöver för att kunna utföra sitt arbete effektivt och hållbart.

Att vara chef innebär inte bara att leda andra, utan också att kunna leda sig själv. En chef som mår bra kommer att skapa en positiv arbetsmiljö, vilket gynnar både medarbetare och företaget som helhet. Det är hög tid att vi börjar se och erkänna det psykiska lidandet som många chefer går igenom och vidta de bästa åtgärderna för att förbättra deras arbetsmiljö och välbefinnande.

Tomas Lydahl


Om Tomas Lydahl

Tomas Lydahl är en inspirerande & motiverande föreläsare som skapar arbetsglädje, ökar försäljning & stärker ledarskap. Han var även vd för Key Solutions AB, när de fick priserna Sveriges andra och Europas tredje bästa arbetsplats av Great Place To Work. Hans ambition och passion är att eliminera den ständigt ökande jobbrelaterade stressen som kostar samhället enorma summor varje år.Här kan du läsa mer om Tomas föreläsningar.