Så höjer du motivationen i organisationen
PUBLICERAD 15/3/2023
Lästid ca 2 min
Podcast

Så höjer du motivationen i organisationen

Går det att höja motivationen i ett företag och hur görs det på bästa sätt? Hur ser du till att feedback landar rätt och hur kan du som ledare påverka motivationen i större organisationer? Här delar Martin Carlström med sig av sina bästa tips och ger exempel på motivationsskapande metoder och aktiviteter – och de misstag du bör undvika.

Martin är psykolog och expert inom ledarskaps- och organisationsutveckling – i det här avsnittet berättar han även om hur feedback-sessioner kan planeras för att ge bäst effekt, betydelsen av lön och bonus – och hur du kan arbeta fram rätt metod för att lära dig att motivera dina medarbetare ytterligare.

Citat från Martin ur avsnittet:

”Motivation är ett begrepp vi använder ganska olika. Det är svaret på frågan varför vi gör som vi gör.”

”Att skapa motivation handlar om att jobba väldigt medvetet med konsekvenser av de beteenden vi vill se mer av.”

”Den bekräftande feedbacken kan gå förlorad om du samtidigt ger kritik, eftersom det är den vi minns. Ska du ge positiv feedback – ge det vid ett särskilt tillfälle. Vad är bakgrunden till hur det ser ut, finns förklaringar? Håll den positiva feedbacken ren från den negativa och bekräfta de beteendena.”

”Vi måste också kunna prata om när det blir fel. Vi måste kunna ha ”stoppbockar” som jag brukar prata om, för ociviliserade beteenden. När någon mobbar eller är taskig behöver vi säga att det här inte är okej, det här tillåter vi inte i vår organisation. Gör vi inte det har vi förstärkt beteendet.”

”Vi pratar om bekräftelse, snarare än belöning och beröm. Bekräftelse visar att du ser medarbetaren och det jobb de gör.”


Avsnittet är i samarbete med Sympa

Bygg en starkare organisation med Sympas heltäckande system för HR och masterdata. Designat för individen, format efter organisationen.


Lyssna på Acast

Lyssna på Spotify

Lyssna på Apple Podcast


Om HRnytt-podden

HRnytt-poddens programledare är Hanna Bergfäldt, konsult på FEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella personer, ledare, HR-chefer och andra som kan ge oss insikt, kunskap och inspiration inom HR området. Nya avsnitt släpps varannan onsdag.