Vad säger den senaste forskningen om stresshantering?
PUBLICERAD 21/12/2022
Lästid ca 1 min
Podcast

Vad säger den senaste forskningen om stresshantering?

Vad bidrar till stress på våra arbetsplatser? Vilka är grunderna till att avhjälpa stressen och hur bör organisationer jobba med evidensbaserade metoder för att uppnå sina mål? I det här avsnittet pratar vi med Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare vid Karolinska institutet, och berättar mer om metoder och tekniker som fungerar.

Citat från Dan ur avsnittet:

”Stress är en relativ upplevelse. Olika saker stressar olika människor. Vad som helst kan stressa vem som helst av vilken anledning som helst.”

”Det fina är att oavsett vad det är som stressar oss så är det samma saker som avhjälper stressen. Och det är ett antal grundläggande tekniker och metoder.”

”Ofta fokuserar vi på problemen och vad vi inte vill ha. Men vad vill du ha istället?”

”Om det inträffar ett mirakel och din arbetsplats var perfekt på alla sätt, hur skulle det se ut? Varje medarbetare ställa frågan individuellt och sedan diskutera som grupp. Tänker vi på samma sätt här?”

”När vi pratar om stress behöver vi tänka på att begreppet är en metafor. Stress kan vara en orsak, det kan vara en konsekvens och det kan vara en katalysator som påbörjar, påverkar eller påskyndar ett utfall.”


Avsnitt sponsrat av Försäkringskassan

Förebygg ohälsa bland personalen – få bidrag från Försäkringskassan


Lyssna på Spotify

Lyssna på Acast

Lyssna på Apple podcast

Om HRnytt-podden

HRnytt-poddens programledare är Hanna Bergfäldt, konsult påFEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella personer, ledare, HR chefer och andra som kan ge oss insikt, kunskap, inspiration inom HR området. Nya avsnitt släpps varannan onsdag.