En snabbföränderlig värld skapar utmaningar för dagens chefer – men också på arbetsgivare som måste ge rätt förutsättningar till sina ledare för att nå framgång.
Chefernas 10-topplista
- 88 % ser ett värde av olikheter i teamet.
Majoriteteten av cheferna uppskattar diversifierade arbetsplatser där medarbetarna bidrar med olikheter. Särskilt viktigt är att det finns en bredd av åldrar. Det svarar 77 %. Det är också viktigt att teamet är jämställda könsmässigt. Det anser 68 %. 47 % tycker att det är viktigt med en variation av etniciteter, nationaliteter och modersmål.
- 87 % vill söka jobb fördomsfritt.
En stor majoritet av cheferna tycker att fördomsfri rekrytering är viktigt och ser vikten av att processen sker fördomsfritt med fokus på kompetens, motivation och potential. 75 % uppger också att de tror att en fördomsfri metod kan bidra till ökad mångfald i en organisation.
- 84 % har fått höra att de är överkvalificerade för jobbet.
Chefer vill inte höra att de är överkvalificerade för jobbet de söker. Ändå har 8 av 10 i vår undersökning fått höra just det i samband med en rekryteringsprocess. Misstaget som många arbetsgivare gör enligt chefskandidaterna är att de gör ogrundade antaganden om allt ifrån lön till ambitioner utan att ens ha pratat med kandidaten.
- 80 % tror sig ha blivit bortvalda på felaktiga grunder.
En stor del av chefer uppger att de misstänker att de blivit bortvalda på diskriminerande eller felaktiga grunder i samband med rekrytering. Det vanligaste orsaken handlar om åldersdiskriminering. Det svarar 69 %.
- 76 % vill ha en tydlig, rak och engagerad chef.
Även chefer lockas av att själva ha en bra chef. Hela 76 % uppger nämligen att en bra chef är det mest avgörande i valet av ny arbetsgivare. Hur är en bra chef då, enligt cheferna? Jo, rak och tydlig toppar listan på bra chefsegenskaper. Därefter följer engagerad och inkluderande.
- 76 % vill ha bättre och snabbare återkoppling på sin ansökan.
Det som upplevs ta allra längst tid handlar om att veta om ens ansökan är aktuell. Det svarar 76 %. 49 % upplever därtill att det tar för lång tid att få besked efter intervjun. 44 % tycker att urvalsstegen under en rekryteringsprocess är för många. Konsekvensen för arbetsgivare är att de riskerar att missa de bästa kandidaterna. Hela 29 % uppger att de någon gång hunnit få ett annat jobberbjudande under en rekrytering.
- 72 % vill erbjudas utvecklingsmöjligheter.
Att få chans att lära sig nya saker genom upskilling och reskilling är viktigt för chefer när de byter jobb. Det svarar 72 %.
- 65 % efterlyser snabbare rekryteringsprocesser.
Rekryteringsprocesser går överlag för långsamt. I alla fall om man ska tro cheferna själva.
- 56 % vill söka jobb utan CV.
Mer än hälften svarar att de hellre svarar på några korta kompetensbaserade frågor framför att bifoga ett CV i sin ansökan. Något som endast 18 % av arbetsgivarna erbjuder, enligt TNG:s undersökning om fördomsfri rekrytering från 2021.
- 44 % vill se lön redan i platsannonsen.
Inte helt otippat är lön en viktig parameter när chefer söker jobb – och nästan hälften, 44 %, vill se lönenivån redan i platsannonsen. Anställningsförmåner såsom tjänstepension, semesterdagar, flextid och friskvård är också viktigt att lyfta tidigt, enligt 45 % av cheferna.
Om undersökningen
Rapport från TNG Lead, specialister inom chefsrekrytering. Över 1 200 respondenter, varav över 200 personer som idag eller senast arbetat i en chefsroll (VD, chef eller teamleader), deltog i anonymt i TNG:s undersökning, som genomfördes som en enkät under 2022. Jobbsökarna kom från plattformar som Careerbuilder, Blocket Jobb, Arbetsförmedlingen, Linkedin, Facebook, med flera och motsvarar ett slumpmässigt urval av jobbsökande i Sverige inom områden som ekonomi, teknik, IT, finans, marknadsföring, kundservice, försäljning, administration, HR, inköp och logistik.