Att det kan vara en utmaning att hitta talanger med rätt kompetens vittnar många företag om. Den genomsnittliga tiden för en rekrytering brukar vara cirka två månader, men kan bli längre om det handlar om mer seniora och nischade roller. Samtidigt gör det osäkra ekonomiska klimatet att många företag bromsar nyrekryteringar eller helt sätter rekryteringsstopp. Detta betyder att quiet hiring, det vill säga fokusera mer på intern rekrytering, kan vara enda lösningen för dessa.
En viktig aspekt med quiet hiring är att det
kan bidra till minskad personalomsättning i stort.
Genom att utbilda medarbetare eller omfördela deras roller där kompetensen är mest användbar kan organisationen säkerställa att de har den kompetens som efterfrågas i organisationen. Att rekrytera internt kan dessutom ge flera kostnadsbesparingar då företaget inte behöver betala ytterligare en lön och andra omkostnader, samtidigt som de ofta omfattande kostnaderna för en rekryteringsprocess minskar.
En viktig aspekt med quiet hiring är också att det kan bidra till minskad personalomsättning i stort. Genom att visa att ni är ett företag som investerar och kompetensutvecklar era medarbetare är chansen större att fler kommer att vilja stanna kvar. Dessutom innebär detta att du med tiden får en personalstyrka med flera olika färdigheter.
Quiet hiring kan ses som en filosofi som förstärker
medarbetarnas engagemang och bidrar till en
kultur för kontinuerligt lärande och utveckling.
Förutom att enbart omfatta interna anställningar bör quiet hiring även ses som en strategisk talanghantering som fokuserar på att utveckla de anställda. Detta i en tid när många organisationer står inför ett kompetensgap kan quiet hiring påskynda den traditionella medarbetarutvecklingen.
Som alltid så finns det både för- och nackdelar. En utmaning är att vara lyhörd så att medarbetare inte blir utbrända, överarbetade eller missnöjda. Läggs fler uppgifter på en person behöver detta göras på rätt sätt och chefen måste säkerställa att personen faktiskt har utrymme att ta på sig arbetsuppgifterna.
Quiet hiring kan ses som en filosofi som förstärker medarbetarnas engagemang och bidrar till en kultur för kontinuerligt lärande och utveckling. Interna befordringar genom quiet hiring kan ha en positiv effekt på hela organisationen.
När en anställd ser att kollegor utvecklas och avancerar skapas en positiv atmosfär som signalerar att det finns möjligheter och potential inom organisationen. Något som på längre sikt kan leda till att fler faktiskt väljer att stanna kvar.
Tre tips för göra quiet hiring till en del av er talangstrategi
- Kartlägg arbetsstyrkan
Fundera över deras karriärvägar och hur verksamheten kan främja talang. Genom att sätta tydliga ramar för detta kan teamen enklare se över hur de vårdar och utvecklar den interna talangen. - Fokusera på kompetens
Var i organisationen finns morgondagens kompetenser som ni behöver fokusera på redan idag? - Motiverad utveckling
För att möjliggöra framgångsrik quiet hiring behövs en kontinuerlig och rolig utvecklingsprocess att jobba kvar. Hur kan era förmåner främja och belöna individens utveckling och framsteg?
Maria Duni, Nordenchef på Personio