Snabbväxande butikskedjan: Så hittar vi och lär upp medarbetare
PUBLICERAD 5/12/2024
Lästid ca 3 min

Snabbväxande butikskedjan: Så hittar vi och lär upp medarbetare

För Dollarstore i Barkarby är nystartsjobb via Arbetsförmedlingen det bästa sättet att hitta duktiga medarbetare. – Samtidigt känns det bra att ge en chans till människor som på ett eller annat sätt har svårt att få jobb, säger butiks- och regionchefen Jenny Wäfors Sjögren

Dollarstore är idag Sveriges snabbast växande lågpriskedja med cirka 130 butiker runt om i hela Sverige – från Gällivare i norr till Trelleborg i söder. En av dem är butiken i Barkarby i nordvästra Stockholm, som slog upp portarna i september 2019. Tre månader senare tillträdde Jenny Wäfors Sjögren som butikschef och började snart att se över personalstyrkan för att rekrytera nya medarbetare.

– Jag hade erfarenhet av nystartsjobb från en tidigare arbetsplats, så när Arbetsförmedlingen kontaktade mig nappade jag. Tre killar fick några veckors praktik i butiken, vilket gav mig tillräckligt med tid för att lära upp dem och avgöra om det skulle fungera. Även om man får ekonomisk ersättning för nystartsjobben är ändå varje anställning en investering, och då vill man självklart att det ska bli rätt från början, säger Jenny Wäfors Sjögren som även är regionchef idag.

Så anställer du med Nystartsjobb

Ekonomisk balansgång

På den vägen är det. Därefter har flera personer fått chansen med stöd av nystartsjobb. En av dem är Faris Gammel Hussen, som är döv. Faris har jobbat på Dollarstore i tre år nu och har fått fast anställning.

– Han är väldigt ambitiös och duktig och förtjänar verkligen en fast anställning. Samtidigt är det alltid en ekonomisk balansgång, vi måste trots allt ha råd. Så det kan ibland vara svårt att ge alla chansen – hur gärna jag än vill.

För Jenny Wäfors Sjögren ger nystartsjobben en möjlighet att anställa människor som på ett eller annat sätt har svårt att få jobb, som inte kan språket helt och fullt eller som har en funktionsnedsättning.

– Självklart känns det bra i magen. Men även jag tjänar på det. Jag får en chans att hitta duktiga medarbetare samtidigt som jag får ekonomisk ersättning för den extra tid det tar att lära upp dem.

Räkna ut din ersättning



Mångfalden berikar

– Dessutom gillar jag den mångfald det ger oss i personalgruppen. Det finns en stor förståelse för varandra och vi har en bra stämning. Trots att Faris är helt döv och inte kan prata gör han sig förstådd med gester och tecken. Han är mycket omtyckt både bland medarbetare och kunder.

Och det råder ingen tvekan om att Faris Gammel Hussen trivs.

– Jobbet betyder mycket för mig, framför allt den sociala biten. Allt med att jobba här är toppen, säger han.

Så funkar nystartsjobb:

Ett ekonomiskt stöd som betalas ut till arbetsgivare som anställer en person som varit borta från arbetsmarknaden en längre tid, eller är nyanländ i Sverige. Nystartsjobb fungerar som en helt vanlig anställning och kan vara både tillsvidare och visstid, på heltid eller deltid.

Riktas till: Personer som varit arbetslösa länge eller som är nyanlända.

Krav på anställda: Utanför arbetsmarknaden i minst 12 mån. För 20–24 åringar och nyanlända gäller 6 mån.

Krav på arbetsgivare: Redovisa arbetsgivaravgifter och skatt samt vara registrerad som arbetsgivare hos Skatteverket, lönen ska betalas ut elektroniskt med flera krav.

Ersättning: Upp till 60% av lönekostnaden upp till 20 000 kr, beroende på vem du anställer.

Lönekrav: Lön och förmåner som är likvärdiga med kollektivavtalet i branschen.

Hur länge? Max ett år för personer 20–24 år, max två år för 25–54 år, max fyra år för 55+.