På en hårt konkurrensutsatt arbetsmarknad kan vissa känna att de måste framstå som mer kvalificerade än vad de är för att ha en chans mot andra sökande. De kanske tror att en liten lögn kan hjälpa dem att sticka ut.
Genom att förbättra eller förfalska sin utbildning eller erfarenhet, hoppas många att de kan kvalificera sig för en bättre tjänst eller högre lön. Det kan också finnas en förhoppning om att arbetsgivare inte kommer att kontrollera alla detaljer i CV.
Det har enligt undersökningen från Validata blivit allt vanligare i dagens konkurrensutsatta arbetsmarknad. Arbetsgivare i Europa ställs inför utmaningen att skilja fakta från fiktion när de granskar kandidaternas bakgrund.
Att säkerställa att kandidater inte bara har rätt kvalifikationer, utan också passar in i företagskulturen leder till långsiktig framgång för både anställda och arbetsgivare.
Robbert Remmers, Kommersiell direktör på Validata Group
Enligt undersökningen gjord av Validata i Nederländerna ljuger jobbsökande mest om sina arbetslivserfarenheter och privata intressen.
Topp 10 saker
- Arbetslivserfarenhet (36%)
Många överdriver eller hittar på erfarenheter från tidigare jobb för att verka mer kvalificerade. - Privata intressen (33%)
Att skryta om fritidsintressen som inte existerar kan verka ofarligt, men kan användas för att skapa en viss bild av personen. - Kompetens (33%)
Ofta överdrivs specifika färdigheter eller kunskaper, som till exempel tekniska förmågor eller språkkunskaper. - Längden på tidigare anställningar (21%)
En klassisk taktik för att dölja kortvariga eller problematiska anställningar. - Affärsintressen (18%)
Vissa undviker att nämna sidoverksamheter eller egna projekt som kan skapa intressekonflikter. - Utbildning (16%)
Att påstå att man har slutfört utbildningar som man inte har avslutat är en av de vanligaste lögnerna. - Längden på utbildning (13%)
En del justerar även hur lång tid de spenderat på sina studier för att dölja luckor i karriären. - Tidigare arbetsgivare (12%)
Att ljuga om tidigare arbetsgivare är vanligare än många tror, särskilt när det gäller mindre företag som inte längre finns kvar. - Personuppgifter (5%)
Att felaktigt ange ålder eller civilstånd förekommer, även om det är mer sällsynt. - Annat namn (4%)
Vissa använder alias eller andra namn för att dölja tidigare karriärproblem.
Även om det kan verka som en snabb lösning, kan det få allvarliga konsekvenser om lögner upptäcks, såsom att förlora jobbet eller få skadat rykte inom en bransch. Arbetsgivare blir också allt bättre på att genomföra bakgrundskontroller och verifiera information.
Om Validata
Validata Group är en aktör inom digitala bakgrundskontroller och specialiserar sig på att hjälpa företag över hela Europa att säkerställa att informationen i kandidaters CV är korrekt.
De arbetar med att verifiera allt från utbildningsmeriter och arbetslivserfarenhet till olika certifikat, vilket gör att deras kunder kan minimera risken för felrekryteringar och säkerställa att de anställer rätt person för jobbet.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Validata i april med 1500 personer från olika yrken och utbildningsbakgrunder, som fick svara på vad de ljuger om i sina CV.