Vilka egenskaper värdesätter studenter hos en framtida arbetsgivare?
Foto: Emil Adén
PUBLICERAD 9/4/2024
Lästid ca 3 min

Vilka egenskaper värdesätter studenter hos en framtida arbetsgivare?

Universums stora studentundersökning 2024 visar vilka företag och organisationer svenska studenter helst arbetar för och vilka egenskaper de värdesätter hos en framtida arbetsgivare. Över 23 000 respondenter från 34 olika högskolor och universitet i Sverige har svarat.

Landets säkerhet attraherar studenter

Studenterna efterfrågar höga löner, trygga anställningar och goda referenser för framtida jobb. Egenskapen ”utmanande arbete” har sjunkit i betydelse sedan 2019 och fortsätter göra det även i år.

Utöver att man värnar om sin privata trygghet slår trenden också igenom i var studenterna helst vill jobba. Företag och organisationer som arbetar med att främjar landets säkerhet, så som Försvarsmakten, Säkerhetspolisen och Saab Defence & Security, ökar i popularitet.

Att start-up-drömmen sjunker i attraktivitet till förmån för stabilitet och trygghet är en ihållande trend som företag gör smart i att förhålla sig till för att säkra framtida kompetens. Nytt är att vi ser ett ansvarstagande hos studenter för Sveriges säkerhet, de verkar se vikten av delaktighet och vill dra sitt strå till stacken.
Emil Adén, Sverigechef på Universum

En majoritet vill arbeta hemifrån

71 procent av studenterna är intresserade av att arbeta hemifrån. Det är en ökning med fem procentenheter sedan år 2023. Samtidigt menar lika många att möjligheten till distansarbete inte är avgörande, för även om det har sina fördelar bidrar det också till en viss osäkerhet.

En tredjedel av respondenterna är rädda för att missa befordringar och lika många är oroliga att de som jobbar på plats favoriseras. Dessa farhågor går hand i hand med studenternas uttalade längtan efter både ekonomisk och social trygghet.

Även om distansarbete och flexibilitet fortfarande lockar, så ser vi att dagens unga presterar som bäst när de känner sig trygga. Här kan många arbetsgivare tjäna på att bli duktigare på att skapa en kontorsmiljö som får alla medarbetare att vilja vara på kontoret om dagarna."
Emil Adén

Tjejer förväntar sig lägre ingångslön än killar

Inflationen återspeglas i den förväntade ingångslönen som ökat med 2 procent sedan förra året. Här finns dock fortfarande en skillnad mellan könen, och den ökar. Tjejer förväntar sig 1,5 procent mer än förra året medan killarna förväntar sig 3 procent högre ingångslön. Detta innebär en skillnad på 8 procent mellan killar och tjejers förväntade lön, den högsta siffran sedan 2018. Räknat i kronor handlar det om en skillnad på nästan 40 000 kr per år.


Tjejer förväntar sig 1,5 procent mer än förra året medan
killarna förväntar sig 3 procent högre ingångslön.


Det här är ett stort problem och det är beklämmande att vi faktiskt inte har kommit längre. Problemet är att en lägre ingångslön ofta håller i sig genom åren, eftersom lönepåslagen för det mesta ges i procent. Det gör att den som går in på en lägre lön aldrig kommer i kapp och klyftorna ökar."
Emil Adén

Här vill flest studenter jobba

I undersökningen får studenterna årligen ranka sina drömarbetsplatser.

  • Spotify och Google sitter säkert i toppen för de som studerar företagande, IT och till civilingenjörer.
  • Volvo Cars om populära Google för civilingenjörsstudenterna, även Volvo Group är fortsatt högintressant som arbetsplats för både civil- och högskoleingenjörer.
  • Vårdstudenter ser Karolinska Institutet, Karolinska Universitetssjukhuset och Region Stockholm som några av de mest attraktiva arbetsplatserna.

Vinnande branscher

  • Sedan förra året är topp tre-listorna i princip orörda med framför allt banker, techbolag, fordonsindustri och läkemedelsbolag som vinnande branscher.
  • Fastighetsförmedlingen har gjort en ovanlig resa i popularitet och är nummer ett för 40 procent av mäklarstudenterna, en ökning med 14 procentenheter sedan 2023.
  • Astra Zeneca tar förstaplatsen från Naturvårdsverket bland naturvetenskapsstudenterna.
  • För juriststudenter har intresset för Sveriges Domstolar svalnat och Mannheimer Swartling och Åklagarmyndigheten kniper de två platserna på toppen.

Företag som stegrat i rankingen

  • Sony stiger hela 29 placeringar bland högskoleingenjörer.
  • McKinsey & Company ökar sju placeringar bland ekonomstudenter.
  • Försvarsmakten rullar upp fem placeringar bland civilingenjörsstudenter.
  • Saab Defence & Security hoppar upp sex placeringar bland högskoleingenjörer.

Företag som halkat ned i rankingen

  • Avanza har tappat 8 placeringar bland studenter inom företagande.
  • Kriminalvården & Volvo Group har sjunkit 7 placeringar vardera bland juriststudenter.
  • IKEA har sjunkit 6 placeringar för högskoleingenjörer.
  • Google har tappat 7 placeringar för studenter inom humaniora.
  • SLU har sjunkit 8 placeringar för naturvetenskapsstudenter.

Om Universums studentundersökning

Undersökningen är Sveriges i särklass mest omfattande studentundersökning, i år med över 23 000 respondenter från 34 olika högskolor och universitet i Sverige. Studenterna har svarat på frågor om vilka egenskaper de prioriterar vid framtida anställning och framför allt – vem drömarbetsgivaren är. Universums undersökningar besvaras årligen av över 1,5 miljoner talanger på 65 marknader världen över – vilket ger oss en unik kunskapsbas och förståelse för vad talanger söker och förväntar sig av sin arbetsgivare.