Utvecklingen stannar inte upp. Därför behöver chefer vara nyfikna, modiga och engagerade. Genom att kombinera AI-kompetens med mänskligt fokus ökar möjligheten att forma en framtid där AI stärker arbetsplatserna – utan att förlora det mänskliga i processen.
"AI ska stötta – inte ersätta. Samtidigt krävs att chefer tar ansvar för att driva utvecklingen framåt."
IHM Business School har talat med AI-experten Linda Johansson
Linda Johansson anser att AI är en naturlig del av samhällsutvecklingen. Hur individer väljer att förhålla sig till utvecklingen, däremot, är avgörande. Arbetsgivare som följer med i utvecklingen för att rusta sina medarbetare på bästa sätt, kan skapa starkare förtroende och ökad kompetens inom hela organisationen. Linda understryker även vikten av uppmuntran, och att stötta sina anställda till fortsatt kompetensutveckling inom AI.
" Det räcker inte längre med att gå en universitetsutbildning, och sen vara klar för resten av livet. Vi måste följa med i utvecklingen hela tiden. AI är inte enbart teknik – det är en förändring i hur vi arbetar. Det måste främst chefer vara med och driva. IHM:s satsning på AI för ledare är otroligt viktig, då det är ledarna som måste visa framfötterna med mod och inspiration.
Linda Johansson, AI-expert, IHM Business School.
Uppskatta nyfikenhet
På medarbetarnivå är användningen av generativ AI, alltså modeller som genererar mänskligt efterliknat innehåll, ofta individdriven. Det är vanligt att en själv, eller ens kollegor, testar sig fram med verktyget och för det vidare inom organisationen. Enligt Linda är det nödvändigt att chefer uppskattar denna nyfikenhet, och är villiga att utvecklas av den. Hon argumenterar även för att ökad kompetens inom AI ofta resulterar i en naturlig effektivisering av arbetet, och även kan leda till en förbättrad arbetsmiljö.
Om företagsledningar tar vara på medarbetarnas nyfikenhet, samt inför tydliga AI-policys på sina arbetsplatser, menar Linda att det kan bana väg för positiva förändringar på organisationsnivå. Hon lyfter att det inte bara kan effektivisera arbetet och höja kvaliteten, utan också skapa nya möjligheter, minska tidskrävande arbetsuppgifter, och bidra till att både individ och företag följer med i samhällets teknologiska utveckling.
" AI gör inte bara att vi sparar tid och pengar. Det kan även ge högre kvalitet på arbetet och minska stress – om vi använder det rätt. Jag tror till och med att vi kan få en ökad livskvalitet. Många upplever idag stress i sina arbetsliv, och har svårt att hitta en ’work-life-balance’. Med AI kanske vi får tid över till det som faktiskt är viktigt.
Linda Johansson.
Läs mer på HRnytt:
Trots hög arbetslöshet saknas rätt kompetenser - Experten tipsar