För en tid sedan fick jag förfrågan att föreläsa om kommunikation och samarbete för ett företag i förändring. Jag tackade glatt och frågade vad syftet var. ”Vi har just gått igenom en omorganisation och det finns de som inte följer de nya processerna som vi informerat om. Det skapar irritation ". Jag frågade då hur många det var som inte följde processerna. Svaret var: ”Fem personer.”
Då sa jag att de skulle spara pengarna och spara tiden att ta ut 100 personer från produktionen, och istället få cheferna att ta sitt ansvar och vara tydliga med de fem personerna. De sa: ”Aha du tänker så…”
Var cheferna för snälla? Det finns de som svarar ”Ja!”
Jag säger ”Nej”
Låt mig utveckla min tanke. Det finns de (även HR-chefer) som hävdar att:
- Snälla chefer är de sämsta cheferna.
- Snälla chefer kostar verksamheten oerhört mycket pengar.
- Snälla chefer får de högsta betygen på medarbetarundersökningar.
Vi tar dessa påståenden, en i taget.
Nummer ett: Snälla chefer är de sämsta cheferna. Problemet här är att ordet ”Snäll” har fått en felaktig innebörd hos den som påstår det och som förmodligen menar att den veka, undflyende, och fega chefen är den sämsta chefen. Det må vara hänt. Men ordet Snäll betyder varken vek, undflyende eller feg. Snäll betyder vänlig, omtänksam och empatisk. Det är tre oerhört goda egenskaper hos en chef. Parar du dessa med målfokus så har du en chef i absoluta världsklass.
Mitt råd: Använd inte ordet snäll så felaktigt. Det skapar bara förvirring och olust mot ett ord som borde uppfattas positivt. Vi har nog med negativ energi i världen som det är.
Nummer två: Snälla chefer kostar verksamheten oerhört mycket pengar. Baserat på punkt ett är det helt felaktigt. Veka chefer däremot kan man köra över eftersom de inte kan säga nej till något eller någon. Sabotörer som är motabetare får härja fritt och förstör motivationen och produktiviteten för alla andra. Snälla chefer däremot skapar psykologisk trygghet, engagemang och lojalitet. Detta ökar vinsten.
Mitt råd: Leta upp de konflikträdda, veka cheferna och ge dem verktyg att kommunicera med tydlighet vad gäller mål, gränser och prioriteringar. Hjälp dem att förbättras eller byt ut dem.
Nummer tre: Snälla chefer får de högsta betygen… Tillåt mig tvivla. Jag hörde om en HR-chef som kommer att bedöma alla chefer med höga medarbetarbetyg som dåliga chefer (som smickrar sig fram till goda betyg där de lovar allt till alla.) Jag ser på detta med stor skepsis. En vek, feg chef får enligt min erfarenhet inga höga betyg. Dem behöver man som sagt hjälpa eller flytta på. En snäll chef (i ordets rätta betydelse) får höga betyg eftersom medarbetarna känner sig sedda, involverade och uppskattade.
Mitt råd: Var glad om chefer får höga betyg. De är inte problemet. De veka cheferna som blir överkörda ska du hjälpa att utvecklas. De behöver mer självkänsla, liksom självförtroende. De behöver också förstå att empati inte heller är samma som vek.
Skilj på snäll och vek, snäll och feg, snäll och rädd. Missbruka inte ordet snäll. Det hjälper ingen.
Tack för att du läser mina tankar/Antoni
Om Antoni Lacinai
Antoni Lacinai är en av Sveriges populäraste föreläsare inom kommunikation, arbetsglädje, kundbemötande och ledarskap. Du bokar honom lättast via lacinai.se. Följ honom också på LinkedIn för fler insikter om kommunikation och motivation.