Svenska arbetstagare värderar i hög grad arbetsplatser som främjar balans mellan arbete och privatliv, erbjuder en känsla av gemenskap och ger möjlighet till personlig och professionell utveckling. Dessa faktorer återspeglar trender och värderingar på den svenska arbetsmarknaden, där fokus ofta ligger på hållbarhet och medarbetarnas välmående.
Balans mellan arbete och privatliv är fortsatt en viktig drivkraft visar Randstads rapport Workmonitor 2025
Svenska arbetstagare ställer högre krav än någonsin tidigare. 42 % av svenskarna har aktivt krävt bättre arbetsvillkor, och många är redo att byta arbetsplats om deras behov inte möts.
Undersökningen avslöjar att balans mellan arbete och privatliv fortsätter att vara en av de viktigaste drivkrafterna – ibland till och med viktigare än lönen. Samtidigt efterfrågas arbetsplatser som erbjuder gemenskap och utvecklingsmöjligheter.
" Arbetsplatsens spelregler håller på att skrivas om. Arbetsgivare som inte förstår dagens talangers behov av balans, gemenskap och utveckling riskerar att förlora i konkurrensen om talangerna. "
Nima Astanehdost, vd för Randstad Sverige.
Gemenskap är avgörande för 8 av 10 svenskar.
“Under de senaste decennierna har individualismen ökat och det har fått många att söka syfte och samhörighet i arbetslivet. 84 procent av arbetstagarna vill att deras arbetsplats ska erbjuda en känsla av gemenskap och över hälften (57 %) är villiga att sluta om de inte känner att de hör hemma på jobbet. Det är en markant ökning från förra årets genomsnitt på 45 procent. "
Catrine Jack, Head of Public Affairs på Randstad.
I vissa fall prioriteras gemenskap över lön.
- En tredjedel (29 %) uppger att de skulle kunna tänka sig att tjäna mindre om de hade vänner på jobbet.
- En majoritet (84 %) uppger att de presterar bättre om de känner gemenskap med sina kollegor.
Förtroende och ledarskap spelar en avgörande roll för att främja gemenskapen som arbetstagarna längtar efter.
- 39 % av arbetstagarna har lämnat en osund eller toxisk arbetsplats.
- 51 % är villiga att sluta om de inte kommer överens med sin chef.
Svenskar förväntar sig kompetensutveckling
Möjligheten att utvecklas både professionellt och personligt är avgörande för många. Svenska arbetstagare förväntar sig arbetsgivare som erbjuder kompetensutveckling, utbildningar och karriärmöjligheter.
Kompetensutveckling är inte förhandlingsbart, men arbetsgivare måste leverera. Undersökningen visar att lärande och utveckling är avgörande för medarbetare, men det finns en skillnad mellan förväntningar och verklighet.
- Förra året uppgav 31 % att de skulle sluta om de inte fick möjligheter till karriärutveckling – en siffra som nu har ökat till 37 %.
- En tredjedel (35 %) uppger att de inte får sådana möjligheter av sin arbetsgivare.
- När det gäller AI saknar 47 % av arbetstagarna nödvändig utbildning och kompetensutveckling.
Hybridarbete - tre dagar på kontoret
Globalt råder fortfarande en spänning mellan arbetsgivarnas krav och medarbetarnas önskemål kring hybridarbete, men i Sverige föredrar både arbetsgivare och arbetstagare tre dagar på kontoret. Det visar att det råder en större samsyn än i många andra länder.
Om undersökningen
Undersökningen, Randstads globala årliga rapport Workmonitor 2025, som produceras och genomförs i samarbete med Dynata, bygger på svar från över 26 000 arbetstagare i 35 marknader, inklusive 1000 svenskar.
Om Randstad
Randstad är en global ledare för talanger, med visionen att vara världens mest rättvisa och specialiserade talangföretag. Som en partner för talanger och genom Randstads fyra specialiseringar hjälper de kunder att hitta rätt kompetens. Med huvudkontor i Nederländerna verkar Randstad på 39 marknader och har cirka 40 000 medarbetare. 2023 stöttadeRandstad 2 miljoner talanger att hitta arbete och genererade en intäkt på 25,4 miljarder euro. Randstad N.V. är noterat på Euronext Amsterdam.