Fler blodgivare behövs
Tidsbrist och glömska är två vanliga anledningar till att inte ta steget att bli blodgivare. Även om det finns en vilja att ge blod så är det lätt att vardagspusslet kommer emellan. Därför startade blodverksamheterna i Sverige initiativet Rädda liv på arbetstid för att göra blodgivning mer lättillgängligt. När arbetsgivare påminner om att ge blod och upplåter arbetstiden är det lättare att komma iväg till en blodcentral eller blodbuss.
Rådgivnings-och revisionsföretaget EY räddar liv
Rådgivnings-och revisionsföretaget EY har nyligen anslutit sig till Rädda liv på arbetstid och erbjuder medarbetarna att ge blod under arbetstid.
På EYs svenska kontor har de drygt 3500 medarbetarna möjlighet att göra samhällsinsatser genom att stötta olika projekt och verksamheter. Det kan vara allt från att hjälpa Läkare utan gränser att kartlägga områden i utvecklingsländer till att stötta start-ups med hållbarhetsfokus med gratis rådgivning. Nyligen la de även till blodgivning på arbetstid som förmån – ett enkelt sätt att hjälpa medmänniskor som behöver blod.
- På EY är vi stolta över att kunna erbjuda våra medarbetare möjligheten att bidra till att rädda liv genom att ge blod på arbetstid. Vi ser det som en viktig del av vårt samhällsansvar och ett konkret sätt att bidra. Genom att underlätta för våra medarbetare att ge blod hoppas vi kunna inspirera fler att bli blodgivare och därmed stärka blodförsörjningen i Sverige.
Anja Vanhatalo hållbarhetschef på EY.
Miriam Franzén, som arbetar som PR och Kommunikationsrådgivare, blir välkomnad av sjuksköterskan Ebba Ellow på Blodcentralen. Ebba går igenom Miriams hälsodeklaration och ställer några kompletterande frågor. Sedan är det dags för Miriam att lägga sig på bristen och kavla upp ärmen.
- Det var en tidigare chef som fick mig att börja ge blod och då gick vi tillsammans på lunchen. Nu när jag jobbar på EY kan jag gå till Blodcentralen på arbetstid och det gör det så mycket lättare. Det är också en kul sak att göra tillsammans. Det skapar gemenskap och känns som en relativt liten insats som gör stor betydelse.
Miriam brukar fråga kollegorna om de vill följa med när hon ska ge blod. En av dem som följde med till Blodcentralen Sergel idag är Denise B Johnson:
- Jag hade nog inte tänkt tanken att anmäla mig som blodgivare innan Miriam frågade. Där ser man hur viktigt det är att ställa frågan!
Även kollegan Leon Allinge nappade på Miriams fråga:
- Min mamma har alltid gett blod så jag har tänkt att jag ska börja. Men det kom alltid något emellan, oftast något som dök upp på jobbet. Kontoret ligger så nära så det är ju nästan lika lätt att komma hit och ge blod som att ta en kaffe med kollegorna i fikarummet. Så nu blir det fika och blodgivning här på Blodcentralen Sergel framöver, skrattar Leon.
Snabb blodgivning sedan fika
Det tar ungefär 30 minuter att besöka en blodcentral eller blodbuss. Du får först besvara en hälsodeklaration som en sjuksköterska går igenom tillsammans med dig. Själva blodgivningen tar fem till tio minuter och sedan är det dags att fika. I vissa regioner får du en gåva efter blodgivningen som en uppskattande gest.
- Det finns ungefär 200 000 blodgivare i Sverige och det behövs många fler för att kunna hålla god beredskap. Samarbetet med arbetsgivarna är väsentligt för att få fler att bli och förbli blodgivare. Idag är det över 1 000 arbetsgivare som uppmuntrar till att ge blod på arbetstid genom Rädda liv på arbetstid, och vi hoppas att det blir fler som engagerar sig, säger Cilla Jutell som är kommunikationsansvarig på Blodcentralen Stockholm.
Fakta
- Fler blodgivare behövs.
- En påse blod kan rädda upp till tre liv.
- I svensk sjukvård går det åt en blodpåse i minuten dygnet runt, året om.
- Mest blod, omkring 45 procent, går till patienter med cancer och kroniska sjukdomar. Nästan lika mycket går åt vid planerad kirurgi. Knappt 10 procent används inom intensivvården.
- Alla blodgrupper behövs.
- Blod kan bara lagras i sex veckor. Därför behöver blodlagret ständigt fyllas på.
- Kriterierna för att bli blodgivare är att du är fullt frisk, är mellan 18-60 år, väger mer än 50 kg, har ett godkänt blodvärde, kan tala, läsa och förstå svenska (i Region Stockholm och Uppsala även engelska) och har en giltig svensk id-handling.
Läs mer om Rädda liv på arbetstid här:
Rädda liv på arbetstid | GeBlod.nu
Miriam Franzén, Denise B Johnson och Leon Allinge.