Rapporten visar att arbetsgivare med förmåner som deltidsarbete, flexibla arbetstider och distansarbete blir allt mer attraktiva för anställda.
Globala företag som erbjuder hybrida arbetsförhållanden växer snabbast
- 76% av de företag som erbjuder hybrida arbetsförhållanden nyanställer för närvarande, mot 70% av de kontorsbaserade företagen.
- I Sverige anger 32% att de planerar att nyanställa 16-20 individer på heltid: 42% av arbetsplatserna på distans och 32% i kontorsbaserade roller.
Kampen om kompetensen
- 41% av de svarande i Sverige hävdar att deras största utmaning är att fylla roller med personer som sitter på rätt kompetens.
- 25% av arbetsplatser på distans ser detta som deras största utmaning samtidigt som 50% med kontorsbaserade arbetsplatser ser detta som deras huvudsakliga problem.
- 24% av de svarande med en arbetsmodell på distans gentemot 30% av de kontorsbaserade företagen hävdar att konkurrensen om talang är deras största problem.
- Företag på distans ser snarare långa rekryteringsprocesser (29%) och hantering av dessa över olika tidszoner och jurisdiktioner (28%) som deras största problem.
Globala arbetsstyrkor växer snabbt och det är inte bara människors önskan om en bättre balans mellan privat- och arbetsliv som driver tillväxten – även företag ser fler fördelar med en flexibel arbetsmodell.
- Ökad produktivitet (39%) och bättre resultat (31%) var två huvudsakliga fördelar som tillskrivs distansarbete globalt.
- I Sverige hamnar förbättrad livs- och arbetsbalans (37%) och minskad frånvaro (35%) i topp över fördelarna med flexibla arbetsalternativ.
- Globalt svarar 40% att distansarbete ökar medarbetarnas välmående och 40% understryker hur distansarbete är kritiskt för livs- och arbetsbalans.
Sverige under genomsnittet
Trots detta erbjuder bara 56% av de svenska svarande flexibel arbetstid och 46% erbjuder distansarbete, vilket är under genomsnittet i Europa. I Tyskland erbjuder 77% av de tillfrågade flexibel arbetstid, och 60% av de franska arbetsgivarna en möjlighet till distansarbete.
Utmaningar med distansarbete
Trots många fördelar med flexibelt arbete för både företag och anställda så finns det utmaningar. De största som identifierades i rapporten handlar om efterlevnad och problem med internationella arbetslagar – 77% av företagen som verkar på distans världen över har upplevt detta under de senaste sex månaderna.
Andra globala utmaningar inkluderar:
- Hantering av distansteams (78%)
- Ökade teknikkostnader för distribuerade arbetsmodeller (78%)
- Möjligheten att fastställa om en kandidat passar in i arbetskulturen på distans (74%)
Samtidigt har nästan samma antal företag (74%) kunnat reducera kontorsutrymme genom att framgångsrikt implementera distans- eller hybridmodeller.
Vi har bara påbörjat arbetet med att skapa en handbok för lyckat distansarbete och kommer behöva arbeta tillsammans för att identifiera och tackla dessa utmaningar. Datan återspeglar vad vi får höra från många av våra kunder – fördelarna med flexibilitet och arbete på distans överstiger utmaningarna. Vi tror att distribuerat arbete bereder vägen för en mer framgångsrik, balanserad och jämlik arbetsmarknad och vårt åtagande är att hjälpa företag att anamma flexibelt arbete och attrahera fenomenal talang världen över.
Job van der Voort, VD och medgrundare hos Remote.
Läs hela undersökningen här.
Metodologi
Undersökningen genomfördes av Censuswide på beställning av Remote under augusti 2024 och är baserad på intervjuer med 4 126 företagsledare (direktörsnivå och ovan) med beslutsansvar för rekrytering av personal i USA, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Nederländerna, Sverige, Spanien, Australien, Sydkorea och Japan.
Om Remote
Remotes uppdrag är att ge arbetsgivare möjlighet att anställa vem som helst var som helst, genom att ge tillgång till möjligheter så att människor kan bygga ett bättre liv världen över. Remote hjälper företag att bli globala storbolag genom att expandera deras tillgång till talang bortom deras gränser. Tusentals företag förlitar sig på Remotes moderna plattform och juridiska, finansiella och kulturella expertis för att onboarda, betala och hantera anställda, konsulter och frilansare i över 150 länder.
Remote grundades 2019 av Job van der Voort och Marcelo Lebre och stöds av ledande investerare som SoftBank Vision Fund 2, Accel, Sequoia, Index Ventures, Two Sigma Ventures, General Catalyst och B Capital.