Genom att skapa en balanserad och inkluderande möteskultur blir hybridmöten både mer effektiva och givande för alla deltagare.
Här delar Samhalls experter på inkludering med sig av sin interna guide för tillgängliga möten.
5 tips för bättre och mer inkluderande hybridmöten 2025
- Alla deltar med egen skärm.
På distans eller ej: ha som regel att alla deltar digitalt uppkopplade i mötet med varsin skärm och med kameran på. Först då får alla samma möjlighet att "räcka upp handen", använda kommentarsfält – och deltagare på distans både hör och ser vem som har ordet i rummet. - Rätt hjälp redan i möteskallelsen.
Förutsätt inte att alla är som du och får alla att känna sig välkomna till ditt möte. Ta reda på om någon i mötet behöver skriv-, syn- eller teckenspråkstolkning. Ha som regel att be om information om detta i möteskallelsen. - Prioritera distansdeltagare.
Ha som regel att först ge ordet till de som är med på distans, så att deras röster inte tappas bort i bruset och umgänget i det fysiska rummet. - Se till att alla hittar rätt.
Säkerställ att du förmedlar korrekt besöksadress: en vanlig miss som ofta försenar möten och krånglar till färdtjänstbokningar. Inkludera även information om portkod, våningsplan, hissar, ramper och telefonnummer för eventuellt krångel. - Livetexta.
Aktivera alltid livetextning i digitala möten, särskilt om mötet spelas in. Prata tydligt och inte för fort för att säkerställa att både textningen och deltagarna hänger med.
Samhalls Expertcentrum består av:
- Erik Hedin, specialist digital tillgänglighet.
- Maria Johansson, specialist funktionsrätt.
- Seher Yilmaz, specialist jämlikhet och inkludering.