Nu kommer en global standard för kvinnors hälsa på arbetsplatsen
Foto: Lydia Graflund
PUBLICERAD 26/3/2025
Lästid ca 2 min
Aktuellt

Nu kommer en global standard för kvinnors hälsa på arbetsplatsen

I Sverige, och världen över, har kvinnors hälsa ofta försummats i diskussioner om arbetsplatsens hållbarhet och produktivitet. Men detta håller på att förändras.

EsterCare är nu en aktiv del av SIS-kommittén som tillsammans med LO och representanter från flera andra länder arbetar för att utveckla en ny ISO-standard för kvinnors hälsa på arbetsplatsen.

Denna standard bygger på den brittiska standarden BS 30416:2023, som redan implementerats av företag som Virgin Media och det walesiska parlamentet. Den syftar till att ge arbetsgivare konkreta riktlinjer för att stötta kvinnor genom hela deras arbetsliv, med fokus på områden som menstruation, klimakteriet och hormonrelaterade utmaningar.

Varför behövs en global standard?

Kvinnor lever längre än män, men de tillbringar också 25% mer tid av sina liv i ohälsa. Denna ohälsa är ofta kopplad till könsspecifika tillstånd som PMS, klimakteriebesvär och menstruationsrelaterade symptom, problem som inte bara påverkar individens välmående utan också deras arbetsförmåga.


Att satsa på kvinnors hälsa är inte
bara en fråga om jämställdhet. Det är en
investering i hela samhällets hållbarhet.


Enligt en SIFO-undersökning har 80% av kvinnor i åldern 25–60 år haft hälsoproblem relaterade till kvinnohälsa de senaste sex månaderna. Nästan hälften uppger att deras arbetsprestation påverkats negativt, och 18% har tagit ut sjukfrånvaro som följd.

Trots dessa siffror har kvinnors hälsa ofta varit en lågprioriterad fråga på arbetsplatsen. Genom att skapa en global standard sätter vi fokus på dessa utmaningar och uppmuntrar arbetsgivare att agera.

Vad kan arbetsplatser göra?

Genom att implementera den nya ISO-standarden kan arbetsgivare ta konkreta steg för att stötta kvinnors hälsa. Standardens riktlinjer hjälper organisationer att skapa policies, erbjuda utbildning och tillhandahålla rätt hälsostöd för kvinnor. Det handlar om att ge kvinnor förutsättningar att arbeta och må bra, vilket i sin tur stärker organisationers produktivitet och lönsamhet.

På EsterCare ser vi redan de positiva effekterna av riktade insatser. Våra tjänster inkluderar digitala hälsoscreeningar, personliga hälsoplaner och utbildningar som gör det enklare för arbetsgivare att prioritera kvinnors hälsa. Detta leder inte bara till ökad livskvalitet för kvinnorna själva, utan även till minskad sjukfrånvaro och förbättrade resultat för arbetsgivarna.

Framtidens arbetsplatser är inkluderande

Att satsa på kvinnors hälsa är inte bara en fråga om jämställdhet. Det är en investering i hela samhällets hållbarhet. Genom att utveckla denna nya ISO-standard tar vi ett steg närmare en framtid där arbetsplatser tar kvinnors hälsa på allvar och där både individer och organisationer utvecklas åt rätt håll.

EsterCare är stolta över att vara en del av denna viktiga resa. Vi ser fram emot att skapa förändring tillsammans med våra partners, både i Sverige och internationellt. För att bygga framtidens arbetsplatser behövs mod, visioner och konkreta åtgärder, och vi är redo att leda vägen.

Lydia Graflund, vd på EsterCare


Om EsterCare

EsterCare är ett healthtech-bolag med fokus på kvinnohälsa. Målet är att förbättra kvinnors välmående genom digital och fysisk vård samt preventiva hälsotjänster.

Via EsterCare digitala mottagning möjliggörs tillgång till vård inom kvinnohälsa, oavsett var i landet man bor. EsterCare erbjuder även digitala och preventiva hälsotjänster till företag.