Nya EU direktivet om lönetransparens - Detta behöver åtgärdas
Foto: Anita Rae, fotograf Tommi Haapaniemi
PUBLICERAD 15/12/2023
Lästid ca 2 min

Nya EU direktivet om lönetransparens - Detta behöver åtgärdas

Senast maj 2024 ska Sverige presentera hur direktivet om lönetransparens ska genomföras. Syftet med EU:s nya direktiv är möjligheten för kvinnor och män i yrkeslivet att hävda rätten till lika lön för lika arbete. Rätten till lika lön ska respekteras inom hela EU.

En ny undersökning från Jobbland visar att majoriteten jobbsökare vill ha löneinformation i platsannonser, men mindre än en tredjedel av företagsledare och rekryterare tycker att det är en bra idé.

Män tjänar mer än kvinnor i Sverige

Mäns snittlön är 9,9 % högre än kvinnors i Sverige – åtgärder behöver tas till för att leda oss mot jämställdhet. Att arbetsgivaren berättar om löneintervall, utan att det ligger på jobbsökaren att säga vilken lön denne önskar, är ett initiativ som kan hjälpa oss på vägen mot mer jämställda löner.

Jobbsökare positiva – rekryterare negativa

Enligt undersökningen vill 65 procent av jobbsökarna gärna veta lönen innan de söker ett jobb. Av dessa var det särskilt kvinnor som var positiva, 63 procent – jämförelsevis var knappt hälften av männen positiva.

Att majoriteten av jobbsökare gärna vill veta lönespann innan de söker ett jobb visar att lönetransparens är välkommet. Oberoende könstillhörighet, så kan även exempelvis faktorer som socioekonomiska spela roll för vilket lönespann man uppger när man söker ett nytt jobb. Löneintervall i platsannonser kan hjälpa till att brygga flera typer av ojämlikheter.
Anita Rae, Head of Business på Jobbland

5 anledningar till oro hos rekryterare och företagsledare

Varför är de skeptiska till lönetransparens i platsannonser?

  1. Att kandidatens motivation att söka jobbet bara handlar om lön.
  2. Att de inte vill dela med sig av informationen till sina konkurrenter.
  3. De vill inte dela med sig av informationen med sina anställda.
  4. Att kandidater alltid gör ett anspråk för den högre delen av lönespannet.
  5. Att det riskerar att kandidater som vill ha en högre lön inte ansöker alls.

Oron kring vad lönespann i platsannonser kan ha för negativa effekter är inte befogade om man ställer det i perspektiv med de positiva effekter det har, exempelvis sparad tid för båda parter och möjligheten att bli sedd som en modern arbetsgivare, vilket i sin tur stärker arbetsgivarvarumärket."
Anita Rae.


Om undersökningen

Arbestlivsenkäten genomfördes på Jobbland under 2022, med 1 006 respondenter (64 % kvinnor och 35 % män i olika åldersgrupper). 8 av 10 definierade sig som "medarbetare" och 7 av 10 som "fast anställda".

Den nationella rekryteringsundersökningen 2023 publicerades den 26 maj 2023 och totalt deltog 1 010 yrkesverksamma inom rekrytering, HR eller företagsledning.