Nya sätt att använda friskvårdsbidraget 2023
PUBLICERAD 1/11/2023
Lästid ca 2 min

Nya sätt att använda friskvårdsbidraget 2023

Att rörelse är bra för både hälsa och effektivitet på jobbet är de flesta medvetna om. Men vet dina medarbetare att de idag kan använda friskvårdsbidraget till fler olika typer av aktivitet än någonsin? Har du kollegor som fortfarande inte utnyttjat friskvårdsbidraget 2023 kanske det är dags att påminna dem.

Hur stort är friskvårdsbidraget?

Friskvårdsbidrag innebär att du som arbetsgivare skatte- och avgiftsfritt kan ge dina anställda möjlighet till motion och friskvård. År 2023 får friskvårdsbidraget inte överstiga 5 000 kronor per år, inklusive moms, men du som arbetsgivare bestämmer hur stor summan ska vara upp till den summan.

Friskvårdsbidrag för hemmaträning

Redan 2020 kom nyheten att även hälsoappar kan ge friskvårdsbidrag. Fortfarande idag får du använda kostnadsbelagda internettjänster som hjälper dig att träna hemma eller på annan plats med hjälp av bidraget. Det ger helt enkelt nya möjligheter att hoppa på träningsprogram, få påminnelser och instruktioner i mobilen och att utföra motion på daglig basis, digitalt och individuellt – eller tillsammans med dina kollegor.

Åka skidor nerför?

Friskvårdsbidraget kan numera också användas till bland annat golf, ridning, segling och utförsåkning. Numera tillåter Skatteverket alltså även dyrare sporter – så länge de medför motion. När det gäller just skidor är inköp som liftkort okej, men inte till exempel att investera i ett par nya pjäxor med hjälp av friskvårdsbidraget.

Gå på spa?

Så hur är det då med avkopplande dagar på ett spa? Nej, tyvärr gäller inte friskvårdsbidraget som spa-inträde. Däremot kan du använda det till exempelvis massage, yoga eller träningspass där spaentré ingår.

En populär förmån

Friskvårdsbidrag är en av de mest omtyckta förmånerna av alla, i alla fall när över 19 000 anställda i olika branscher fick tycka till. Tyvärr är det bara drygt häften av alla anställda som faktiskt nyttjar friskvårdsbidraget – vilket betyder att dina medarbetare kan behöva hjälp med att påminna sig om det. Kanske kan det vara läge att skicka ut ett mejl eller på andra sätt peppa dem lite extra. Passa även på att påminna om att bidraget gäller många olika hälsoformer - från gym, massage och skidor till golf och hälsoappar.

Träna tillsammans

Förutom att motion påverkar oss både psykiskt och fysiskt med ökat välmående och produktivitet som följd, skapar det också gemenskap att träna tillsamman med sina kollegor. Till exempel med hjälp av olika stegtävlingar, promenadmöten, padelturneringar, företagssponsrade lopp med mera. Då kan friskvårdsbidraget också komma väl till pass för att stärka kroppen och göra medarbetarna redo för nya utmaningar.

Komplettera med gruppträning

Som arbetsgivare får du också använda så kallad naturaförmån för motion. Det gäller när du som företag betalar direkt och bestämmer aktiviteten. Här finns inga beloppsgränser men aktiviteten ska vara av enklare slag för en mindre summa och för aktiviteter som görs på arbetsplatsen eller i en lokal som ni som arbetsgivare hyr.


Källa: Visma, Benify