Så blir samarbetet med Bris en win-win för alla
PUBLICERAD 25/9/2024
Lästid ca 5 min
Intervju

Så blir samarbetet med Bris en win-win för alla

Medarbetare känner ofta en starkare koppling till arbetsgivaren när de vet att företaget bidrar till en god sak. Det kan öka lojaliteten och skapa en mer positiv arbetsmiljö. Circle K har valt att stödja Bris helhjärtat i över 10 år. Tomas Sköldulf, HR-chef på Circle K berättar mer.

Bris (Barnens Rätt i Samhället) är en svensk ideell organisation som arbetar för att stärka barns rättigheter och ge stöd till barn och ungdomar som behöver hjälp. Bris grundades 1971 och har sedan dess fokuserat på att vara en röst för barn och unga i samhället där alla barn känner till sina rättigheter och har möjlighet att tillgodogöra sig dem! 

Varför har ni på Circle K valt att samarbeta med Bris?

Vårt samarbete med Bris startade redan 2013 och är resultatet av våra medarbetares önskan att stödja en organisation som verkligen gör skillnad. Vi lät dem själva välja, och Bris blev det självklara valet.


För oss som företag skapar det långsiktigt en
känsla av samhörighet och stolthet bland våra medarbetare.


Sedan dess har vi fokuserat på att stötta Bris exklusivt, vilket har byggt ett stort engagemang internt och säkerställt att Bris får den långsiktiga hjälp de behöver för att fortsätta sitt viktiga arbete för barn och unga i Sverige. Vi ser detta som en central del av vårt ansvarstagande som företag, och det är något som skapar en stark intern stolthet.

Hur ser ni på de långsiktiga fördelarna, både för barn och unga och för företaget?

Att vi har stöttat Bris i över 10 år har skapat en stark intern identitet där alla medarbetare känner till och brinner för vårt engagemang.

För barn och unga innebär stödet konkret hjälp i form av att fler kan få tillgång till Bris tjänster, något som bidrar till att bygga ett tryggare samhälle. För oss som företag skapar det långsiktigt en känsla av samhörighet och stolthet bland våra medarbetare, då vi vet att vi samlas kring en organisation som har en så tydlig och viktig roll för barnens välmående. Det stärker både vårt interna engagemang och vårt varumärke i omvärldens ögon.


Internt är vår årliga insamlingskampanj "Träna för Bris" en favorit.


Berätta om era kampanjer under 2023

Under 2023 har vi fortsatt att bygga vidare på tidigare framgångsrika kampanjer. Vår "Brispant", i samarbete med Returpack, där kunder kan skänka sin pant till Bris, firar 10 år.

En annan långvarig kampanj är "Bristvätten", där vi donerar 25 kr per premiumtvätt till Bris under en viss period. En av årets nyheter var att vi lanserade en barnmeny, där en del av försäljningen går till Bris.

En annan stor nyhet var "Brisfemman", där kunder enkelt kunde lägga till 5 kr till sitt köp i kassan som gick direkt till Bris.

Internt är vår årliga insamlingskampanj "Träna för Bris" en favorit, där medarbetarna engagerar sig genom fysisk aktivitet, och för varje träningspass går 50 kr till Bris. Det här är ett koncept som verkligen mobiliserar hela organisationen och skapar både glädje och engagemang.

Hur har ni sett att det bidragit till ett starkare varumärke och ökat engagemang från era medarbetare?

Vårt samarbete med Bris har blivit en central del av vår varumärkesidentitet, särskilt inom hållbarhet. Vi kommunicerar löpande om samarbetet både internt och externt, och det är tydligt att kunder och medarbetare uppskattar vår långsiktiga och exklusiva satsning på Bris.

Vårt fokus på social hållbarhet har också lyft oss i undersökningar som Sustainable Brand Index, där vi har setts som ett av de starkaste varumärkena inom social hållbarhet i vår bransch. Internt bidrar det till stolthet och engagemang, då medarbetarna känner att de gör en skillnad på riktigt genom sitt arbete.


Vill ert företag också samarbeta med Bris? Läs mer här.


Varför blev ”Träna för Bris” en så stor succé enligt din uppfattning, och vilka vinster såg ni både för Bris och för Circle K som företag?

"Träna för Bris" är en succé för att det engagerar våra medarbetare på flera nivåer. Det är en konkret, fysisk aktivitet som gör att de känner att de bidrar på ett personligt sätt, samtidigt som det blir ett roligt inslag i arbetsvardagen.

Vi tävlar i lag, vilket skapar en positiv konkurrens och stärker teamkänslan. Det här initiativet gör inte bara skillnad för Bris ekonomiskt, utan främjar också våra medarbetares hälsa och sammanhållning. September har blivit en månad som alla ser fram emot, och statistiken talar sitt tydliga språk – aktivitetsnivån stiger enormt, vilket bidrar till ökat välbefinnande och en positiv arbetsmiljö.

Kan en aktivitet som ”Träna för Bris” också bli en win-win för medarbetarna och stärka deras engagemang på arbetsplatsen?

Absolut! "Träna för Bris" har blivit en stark symbol för hur vi som företag kan bidra till en viktig samhällsfråga, samtidigt som det stärker vårt interna engagemang. Medarbetarna längtar efter att delta, och det är en tydlig signal på hur uppskattat initiativet är.

Det skapar stolthet och ett gemensamt syfte som gör att folk känner sig mer engagerade i både sitt arbete och företaget som helhet. Att vi bidrar till Bris genom våra egna fysiska ansträngningar gör det hela ännu mer personligt och betydelsefullt.

Vad är dina bästa tips för företag som vill komma igång och börja stödja Bris?

Mitt råd är att börja med att inkludera hela organisationen i processen och skapa en tydlig koppling mellan företagets värderingar och Bris arbete. För oss har det varit viktigt att kommunicera både internt och externt varför vi stödjer Bris och hur detta konkret hjälper barn och unga.

Se till att bygga långsiktiga initiativ och skapa kampanjer som passar ert varumärke, så det känns genuint och relevant. Konsumenter förväntar sig idag att företag tar samhällsansvar, men det är viktigt att göra det med genuin vilja att förbättra för andra, snarare än att bara stärka sitt varumärke. När ni hittar rätt balans kan det bli en win-win både för samhället och för ert företag.

Vill även ert företag samarbeta med Bris? Läs mer här.

Berätta om dig själv

Jag heter Tomas Sköldulf, är 39 år och född och uppvuxen i Östersund, Jämtland. Efter att ha flyttat till Uppsala för studier, började jag min karriär inom ledarskap och personalutveckling, där jag har arbetat de senaste 12 åren. Idag bor jag i Älta tillsammans med min sexåriga son och när jag inte jobbar, spenderar jag gärna tid ute i naturen, framför allt i fjällen, tillsammans med familj och vänner.