- Nästan var tredje svensk tycker att de missat viktiga stunder under sin lediga tid på grund av att de varit distraherade av sina skärmar.
- 49% har upplevt att deras barn blivit distraherade från att njuta av sin lediga på grund av sin skärmtid.
Undersökningen från Tele2 visar att skärmanvändandet fortsätter att hålla samma nivå eller till och med ökar. Många upplever att det är svårare att lägga bort skärmarna i vardagen och kämpar med att hitta och upprätthålla en balans.
Tips för en balanserad skärmtid i höst
- Använd skärmarna på ett medvetet sätt som ger er värde och försök undvik att fastna i det klassiska slöscrollandet även när mörkret smyger sig på och vi går tillbaka till vardagen.
Bestäm i förväg vad ni ska göra under skärmtiden och hitta något som känns roligt för hela familjen. Exempelvis kan ni krypa upp i soffan och titta på en mysig film tillsammans. - Hitta ett roligt sätt att tillsammans bestämma när ni använder skärmarna och när ni lägger bort dem. Exempelvis genom Tele2s skärmutmaning.
- Prata tillsammans om familjens skärmtid.
Använd Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att prata om skärmtid tillsammans i familjen. Ofta hjälper det att lyssna in allas önskemål och åsikter för att hitta och upprätthålla en balans som fungerar för just er.
Varför inte delta i Skärmutmaningen från Tele2
Skärmutmaningen hjälper till att sätta gemensamma
riktlinjer för skärmanvändning.
Den innehåller hjälpmedel för att hitta på saker tillsammans med familjen både helt utan skärmar och med skärmarna som verktyg för gemensamma aktiviteter.
Skärmutmaningen är tillgänglig för konsumenter
och finns att ladda ner här.
Stockholmare spenderar mest tid framför skärmen
Undersökning visar också på skillnader i skärmtid bland invånare i Sveriges tre största städer: Stockholm, Göteborg och Malmö. Analysen visar att Stockholms invånare spenderar mest tid framför skärmar, medan Malmöbor har minst skärmtid.
- Med ett genomsnittligt värde på 19 timmar och 15 minuter per vecka, toppar Stockholm listan över mest skärmtid.
- Göteborgs invånare ligger i mitten av skalan med en genomsnittlig skärmtid på 18 timmar per vecka.
- Malmöborna har den lägsta genomsnittliga skärmtiden, med 17 timmar och 30 minuter per vecka.
Det pratas mycket om barns skärmtid, men det är minst lika viktigt att reflektera över hur vi vuxna använder skärmar. Skärmar som åker fram i tid och otid kan skapa irritation i familjer, både för barnen och de vuxna. Särskilt för Stockholmsföräldrar kan det vara läge att reflektera över sin skärmtid, eller höra med en Malmövän för tips på hur man kan använda skärmen mer balanserat.
Rosanna Norman, hållbarhetsexpert på Tele2.
Metod
Denna analys baseras på insamlade svar från invånare i Stockholm, Göteborg och Malmö för att förstå regionala skillnader i skärmtidsanvändning under ledig/privat tid. Syftet är att belysa hur teknologianvändning varierar i olika delar av landet och vilka faktorer som kan bidra till dessa skillnader.
Om undersökningen
Undersökningen från Tele2 genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 29 april–7 maj 2024. Totalt intervjuades 1013 personer som har barn mellan 2–18 år i hushållet. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).